REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCineclub Queer - „Anders als die Andern”


     Cineclub Queer organizează, în parteneriat cu Goethe-Institut București, prima proiecție din România a unuia dintre primele filme cu tematică LGBT, și anume Anders als die Andern (regia Richard Oswald, 1919). Avându-l în rol principal pe Conrad Veidt (care un an mai tarziu avea să devină faimos pentru rolul din Cabinetul doctorului Caligari), filmul are o intenție polemică față de controversatul Articol 175 din Codul penal german, articol care incrimina homosexualitatea.
     Dincolo de povestea propriu-zisă, care urmărește încercarea unui violonist de a-și salva relația și cariera de consecințele unui șantaj referitor la propria sexualitate, Anders als die Andern rămâne un film relevant întrucât multiplele încercări ale autorităților germane de a-l interzice, de a-l cenzura sau de a-l distruge complet deschid o conversație mai largă despre evoluția atitudinilor față de homosexualitate de-a lungul secolului al XX-lea.
     Proiecția va avea loc joi, 15 martie, ora 19:00, la Cinemateca Union, iar filmul va fi urmat de o discuție cu criticii de film Georgiana Madin și Andrei Luca.
     Cineclub Queer este un proiect de cinema care constă în organizarea unor proiecții bilunare cu filme queer. Prin această inițiativă, Cineclub Queer își propune să aducă în prim-plan o serie de filme LGBTQ+ clasice din cinematografia mondială (produse până în 1990).
     Afișul filmului este realizat de Radu Pop.
     Prețul biletului este 3 lei.
     Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
     Detalii: Facebook // Blog
(06.03.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anders als die andern film, andrei luca, cineclub queer, cinemateca romana - arhiva nationala de film, georgiana madin

Opinii: