REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCineclub OWR – Seria „Wittstock”. Întâlnirea #1


     Prima proiecție din noul an a Cineclubului One World Romania va avea loc duminică pe 26 ianuarie la Point, și va inaugura o serie de trei întâlniri dedicate proiectului Wittstock al cineastului german Volker Koepp.
     Nimic nu poate rivaliza cu forța de evocare a unor imagini care surprind transformările istorice în desfășurarea lor temporală. O astfel de valoare documentară incontestabilă are seria Wittstock, alcătuită din șapte filme regizate de Volker Koepp între 1975 și 1997, care urmărește câteva muncitoare de la fabrica de tricotaje a orășelului de provincie Wittstock, atât la nivelul destinelor individuale, cât și ca reflecție a evoluției întregii Germanii în perioada respectivă. Schimbările de regim politic și de sistem economic pe care le-a cunoscut țara în decursul celor 23 de ani în care regizorul și-a ațintit camera asupra lui Edith, a Renatei, și a lui Elspeth capătă o expresie tangibilă prin modul în care bulversează viața acestor femei.  
     Regizorul Volker Koepp s-a născut în Polonia în 1944, iar faptul că s-a format în paralel cu marile transformări ale Europei postbelice i-a influențat în mod decisiv opera. După studii la Universitatea Tehnică din Dresda și la facultatea de film din Postdam-Babelsberg, se specializează în genul documentar. Opera lui se împarte în corpusuri de filme legate între ele de un spațiu, de o intenție estetică sau de o tematică comună. Koepp aliază dedicația și răbdarea cu principii estetice bine definite, precum refuzul de a apela la comentariul explicativ sau de a se baza pe un scenariu predefinit. 
     În ultima duminică din cadrul acestor proiecții, pe 23 februarie, Volker Koepp va fi prezent la Cineclub și va susține un masterclass în cadrul căruia va reveni asupra întregii experiențe.
     Prima întâlnire va prezenta primele patru părți ale proiectului, care se derulează între anii 1975 și 1981, și din care se conturează cel mai bine figura lui Edith Rupp, care intră ca muncitoare la fabrica din Wittstock în Fetele din Wittstock (1975) și termină ca primar al orașului în A trăi și a țese (1981). Prima întâlnire are loc duminică, 26 ianuarie, de la ora 18.00, la Point.
     Intrarea la Cineclub se face pe bază de bilet, al cărui preț este de 10 RON /film, respectiv 5 RON/film (preț redus pentru pensionari, elevi, studenți, persoane cu dizabilități).
     Biletele pot fi achiziționate de pe platforma Eventbook înainte de ziua proiecțiilor sau pot fi achiziționate la intrare, în ziua proiecțiilor.
     Detalii: www.festival-oneworld.ro
(22.01.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cineclub owr, one world romania, volker koepp, wittstock film

Opinii: