REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCineclub OWR online: Le Fresnoy și după


     ​Cea de-a doua ediție a Cineclubului OWR în formulă online se va concentra de data aceasta nu pe un autor anume, ci pe o școală: studioul național de artă contemporană Le Fresnoy. Programul, alcătuit din patru scurtmetraje regizate de studenți sau absolvenți Le Fresnoy, este curatoriat chiar de directorul de programe al școlii, François Bonenfant. Atât el cât și tinerii cineaști ni se vor alătura pentru o discuție online vineri, 22 mai, la ora 20.00.
     Arhipelagurile, granituri dezvelite / Archipels, granites dénudés (Franța, Grecia 2015, regia Daphné Hérétakis) este un film jurnal care explorează consecințele, atât la nivel micro cât și macro, ale crizei economice care a izbit din plin Grecia.
     Isabella Morra (Franța 2015, regia Isabel Pagliai) lansează o punte între zilele noastre și secolul XVI, oglindind poveștile fanteziste ale Adrianei, o fetiță modernă, și poezia Isabellei, un personaj tragic care a fost acuzată de trădare de către frații ei și ucisă.
     Supă la conservă, pașapoarte și mesaje prozaice pe telefoanele găsite în vestele de salvare: acestea sunt singurele indicii lăsate în urmă de trei pescari chinezi în căutare de caracatițe, ale căror cadavre sunt găsite pe o plajă din apropierea Strâmtorii Magellan și cărora filmul Luna de fier / Una luna de hierro (Chile, Franța 2017, regia Francisco Rodriguez) încearcă să le străpungă misterul.
     Tot despre identitate și exilare vorbește și Flori / Flores (Portugalia 2017, regia Jorge Jácome), care pornește de la premiza fantezistă a unei crize naturale: din cauza unei invazii incontrolabile de hortensii, întreaga populație a insulei Azore trebuie evacuată cu forța.      
     Vineri 22 mai, la ora 20.00, pe pagina de Facebook One World Romania, va fi organizată live o întâlnire cu cei patru tineri cineaști și cu directorul de programe al școlii, François Bonenfant, în cadrul căreia se vor discuta atât filmele în sine, cât și filozofia și metoda Le Fresnoy. Moderatori vor fi Andrei Rus și Vanina Vignal. De asemenea, se vor alătura și alți invitați care au ceva de spus despre modul în care se studiază și se predă filmul în România, printre care Doru Nițescu, directorul departamentului de Regie al UNATC, Tudor Jurgiu, regizor și profesor de regie la UNATC, Lucia Chicoș, masterandă la Regie în cadrul UNATC și Flavia Dima, critic de film.
Detalii: Facebook
(18.05.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei rus, cineclub owr online, le fresnoy, vanina vignal

Opinii: