REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCineclub OWR – „Muncitorii ‘80” și „E ușor să fii tânăr?”


     În cadrul celei de-a doua întâlniri din acest sezon a CINECLUBULUI OWR, de duminică, 3 noiembrie, puteți vedea două filme care surprind fenomene relevante pentru ultimii ani de comunism din Polonia și din Letonia: Muncitori '80, realizat de Andrzej Zajączkowski și Andrzej Chodakowski, respectiv E ușor să fii tânăr?, realizat de Juris Podnieks.
     La momentul producției filmelor, Letonia era parte integrantă a Uniunii Sovietice și Polonia, cu toate că trecuse prin mai multe încercări succesive de distanțare față de URSS și de creștere a standardelor de viață a populației, era încă un regim autoritar. Având în vedere aceste condiții, însăși existența celor două documentare e semnul unui dezgheț politic condus de câțiva vizionari. Aceștia din urmă sunt subiectul filmului lui Andrzej Zajączkowski și Andrzej Chodakowski, care înregistrează trezirea conștiinței politice a unor muncitori din șantierul naval din Gdansk și realizarea faptului că masele dețin întotdeauna controlul asupra destinului lor, cu condiția să se unească.
     Un grup mai puțin omogen decât cel al muncitorilor din Gdansk, dar care încearcă, de asemenea, să-și câștige dreptul la autodeterminare, este generația tânără din întregul bloc sovietic. Filmul E ușor să fii tânăr? o observă și o ascultă, iar inteligența și empatia cu care face aceste lucruri au fost apreciate de public. Documentarul a fost vizionat de peste 28 de milioane de spectatori în primul an de la apariția sa pe marile ecrane și a fost distribuit în nu mai puțin de 85 de țări, număr record pentru o producție letonă.
     Muncitori '80  este o înregistrare unică a evenimentelor din luna august a anului 1980, când concedierea muncitoarei Anna Walentynowicz, de la șantierul naval din Gdansk, a cauzat declanșarea unei greve a colegilor săi. Negocierile dintre comitetul greviștilor și reprezentanții comisiei guvernamentale au condus la semnarea unei înțelegeri între cele două părți care avea să rezulte, trei săptămâni mai târziu, în apariția Sindicatului „Solidaritatea”.
     E ușor să fii tânăr? prezintă relația complexă cu autoritățile a tinerilor din Uniunea Sovietică a anilor '80. Printre protagoniști se numără liceeni care își caută un loc în viață, o mamă îngrijorată de viitorul fiicei ei ulterior catastrofei de la Cernobâl, un tânăr membru al mișcării Hare Krișna - o mișcare suspectă în ochii reprezentanților guvernului sovietic al epocii -, ca și tineri adulți proaspăt reveniți în țară după ce și-au finalizat serviciul militar obligatoriu în Războiul Sovieto-Afgan.
     Intrarea se va face pe bază de bilet, al cărui preț este de 10 RON /film, respectiv 5 RON/film (preț redus pentru pensionari, elevi, studenți, persoane cu dizabilități).
     Detalii: Facebook
Program
Duminică 3 nov, ora 18.00
MUNCITORI '80
Polonia 1980 // regia Andrzej Zajączkowski, Andrzej Chodakowski
94 de minute // filmul va fi subtitrat în limba română
Duminică 3 nov, ora 20.00
E UȘOR SĂ FII TANĂR?
URSS 1986 // regia Juris Podniesk
 89 de minute // filmul va fi subtitrat în limba engleză
(01.11.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cineclub owr sezonul 2, e usor sa fii tanar film, muncitorii 80 film

Opinii: