REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCineclub OWR #3 și întâlnire cu cineastul Tamás Almási


     A treia întâlnire din cadrul Cineclubului One World Romania, care va avea loc duminică, 17 noiembrie, la POINT, se va concentra pe o problematică ce rezonează cu multe situații similare din trecutul recent al României: dezmembrarea și privatizarea fabricilor care reprezentau mândria regimului comunist. Acest proces care s-a petrecut pe întinsul întregului fost bloc estic a avut rezultate dramatice atât la nivel macro, asupra sistemelor economice fragile ale respectivelor națiuni, cât și la nivel micro, asupra existenței muncitorilor din acele fabrici și a familiilor lor.
     Deși cele două filme, Elektra SRL – sau introducere în economia politică a capitalismului (regia Pál Schiffer) și Fără ajutor (regia Tamás Almási) examinează cazuri particulare, cel al uzinei Videoton, respectiv cel al fabricii de siderurgie din Ózd. Minuțiozitatea observațiilor și totodată capacitatea cineaștilor de a nu pierde din vedere imaginea de ansamblu, le transformă în opere reprezentative pentru întreg procesul de tranziție de la comunism la capitalism.
     Filmul lui Pál Schiffer prezintă cu empatie încercarea a șase muncitori de la Videoton, fabrică-etalon în era socialistă, de a înființa împreună o mică firmă. Astfel, ei fondează societatea Elektra SRL și învață pe propria lor piele ce este, de fapt, capitalismul, chiar și cu prețul prieteniei. Filmul oferă o perspectivă rară asupra primilor ani de după schimbarea regimului în Ungaria, unde aproape două milioane de oameni au fost concediați în doar câțiva ani și mulți dintre ei au trebuit să se integreze în structuri capitaliste, deși le lipsea orice noțiune legată de funcționarea acestui sistem economic.
     Fără ajutor constituie ultimul opus al uneia dintre cele mai impresionante serii documentare ale ultimelor decenii, în care cineastul Tamás Almási a surprins procesul de erodare a unei foste perle a comunismului maghiar, Fabrica de siderurgie din Ózd. Timp de peste un deceniu, realizatorul a revenit constant în comunitatea care, încă din ultimii ani ai comunismului, făcea deja eforturi de a menține pe linia de plutire fabrica. În acest capitol final, Almási zugrăvește ultima etapă a agoniei marii uzine, revenind concomitent asupra întregului parcurs printr-un montaj cuprinzând imagini din episoadele anterioare ale seriei.
     În urma proiecției filmului Fără ajutor, spectatorii vor putea să dezbată chiar cu Tamás Almási, care va susține și un masterclass extins luni, 18 noiembrie, de la ora 11, în sala albastră din UNATC.
Tamás Almási este unul dintre cei mai apreciați documentariști maghiari, cu o operă cuprinzând peste 40 de filme care oferă o remarcabilă panoramă a evoluției Ungariei începând din anii ‘80 până în zilele noastre. Proiectul lui cel mai amplu constă într-o serie de documentare în care surprinde agonia marii uzine de la Ózd, pe care a urmărit-o timp de 12 ani, începând de la mijlocul anilor 1980 și până în 1998.

Program
Duminică, 17 noiembrie
ora 17.00: Elektra SRL – sau introducere în economia politică a capitalismului
1995, Ungaria, regia Pál Schiffer
 
ora 19.00: Fără ajutor
1995, Ungaria, regia Tamás Almási
(15.11.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cineclub owr 3, one world romania, pal schiffer, point, tamas almasi

Opinii: