REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Cineaști români la Valladolid 2015 - Giurgiu și Mungiu


Aminteam, deunăzi, că cineaștii noștri pătrund greu la Veneția. Nici la Festivalul de la Valladolid nu ajungem prea ușor.

     După Spicul de argint obținut de Dragoș Iuga în 1999 cu scurt metrajul Nu, abia în 2011 Tudor Giurgiu a fost selecționat și premiat pentru Cel mai bun scurt metraj european: Superman, Spiderman sau Batman. Și tot Giurgiu, în anul următor, obținea ex aequo Premiul secțiunii Punto de Encuentro (Punct de întâlnire) pentru Despre oameni și melci. În linie ascendentă, în privința  prezenței sale la festivalul numit și Seminci  (Semana internacional de cine), Tudor Giurgiu a fost selecționat la ediția aniversară din acest an, a 60-a, în Competiția oficială a producțiilor de lung metraj, cu filmul De ce eu?, într-o companie selectă, din care fac parte Mika Kaurismäki, Margarethe Von Trotta, Deepa Mehta, Naomi Kawase. 
     Pentru prima oară, în acest an, festivalul organizează o retrospectivă  cu totul specială, un Top Ten al unor opere de debut care nu au fost niciodată  proiectate în circuitul comercial spaniol. Intitulat Talentele secolului XXI, ciclul include operele prime ale unui număr de 10 cineaști sub 50 de ani, astăzi nume de notorietate. Printre ei, Cristian Mungiu cu Occident.  Vor putea fi văzute, printre altele, filmele de început ale lui Paolo Sorrentino, Yorgos Lantimos, Ari Folman, Apichatpong Weerasethakul.
Detalii: seminci.es


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristian mungiu, de ce eu film, festivalul de la valladolid 2015, occident film, tudor giurgiu

Opinii: