REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Cineaști români la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia


     Prezență românească pronunțată, anul acesta, la unul dintre cele mai apreciate evenimente cinematografice din lume, care se desfășoară în perioada 9-18 octombrie. Patru producţii din țara noastră, care au fost selecționate în secțiunile competiționale din cadrul celei de-a 36-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Varșovia, vor fi prezentate în premieră mondială: lungmetrajul Neidentificat, regia Bogdan George Apetri, în Competiția Internațională, Mia își ratează răzbunarea, regia Bogdan Theodor Olteanu, în Competiție 1-2 (debut), Toni & prietenii săi, regia Ion Indolean, în Competiția Free Spirit, şi scurtmetrajul de animație Cântec de leagăn, în regia lui Paul Mureșan, în Competiția Filmelor de Scurtmetraj. ICR Varșovia susține prezența la Festival a echipelor filmelor Mia își ratează răzbunarea și Toni & prietenii săi, încheind și în acest an un parteneriat valoros cu manifestarea varșoviană.
     Cu o lungă tradiţie (a fost înfiinţat în 1985) şi bucurându-se de o largă apreciere internaţională, Festivalul Internaţional de Film de la Varșovia a intrat din anul 2009 în grupul elitist al festivalurilor de film de clasă A, alături de Cannes, Veneția, Berlin, Locarno, San Sebastian, Karovy Vary, Tokio, Moscova, Mar del Plata, Montreal, Shanghai, Cairo, Goa și Tallinn. WFF este un festival-concurs și aduce pe ecranele poloneze cele mai noi tendinţe în cinematografia mondială.
     Alături de filme, o prezență românească suplimentară la Varșovia va fi cea a regizorului și producătorului Dan Chișu, membru al Juriului Concursului 1-2. Cel mai recent lungmetraj realizat de Dan Chișu, 5 minute,  a avut premiera mondială la Varșovia, la precedenta ediție a Festivalului, din 2019.
     Criticul de film Cătălin Olaru face parte din Juriul FIPRESCI, iar Diana Smeu și Georgiana Mușat participă la atelierul pentru tineri jurnaliști și critici de film. 
     Ediția din 2020 a Festivalului se va desfășura, în mod tradițional, în cinematografele Kinoteka și Multikino, două multiplexuri de film din plin centrul Varșoviei.
Detalii: ICR
(09.10.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bogdan theodor olteanu, dan chișu, festivalul international de film de la varșovia 2020, fipresci, georgiana mușat, ion indolean

Opinii: