REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCineaști români la Berlinale 2017


     Institutul Cultural Român susține și în acest an prezența românească la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Anul trecut am avut premiera Ilegitim, de Adrian Sitaru, care a câștigat Premiul C.I.C.A.E. la secțiunea Forum. Anul acesta avem un film în competiția oficială, Ana, mon amour, al regizorului Călin Peter Netzer, pe care lumea îl așteaptă cu mare interes la Berlin, după ce a câștigat Ursul de aur cu Poziția copilului în 2013.
     Mare parte din echipa filmului a fost prezentă la conferința de presă, unde Radu Boroianu, președintele ICR, a fost gazda evenimentului. Scenariștii Cezar Paul Bădescu și Iulia Lumânare, producătoarea Oana Iancu, directorul de fotografie Andrei Butică, actorii Diana Cavallioti, Mircea Postelnicu și Adrian Titieni au vorbit despre film și au răspuns întrebărilor puse de jurnaliști.
Producătoarea Oana Iancu va merge și la Co-Production Market Berlin, pentru un alt proiect aflat în stadiul de dezvoltare, Căprioara, al regizorului Bogdan George Apetri.
     Tudor Aaron Istodor merge la Berlinale în calitate de reprezentant la României la Shooting Stars, unde a fost selectat pentru performanța actoricească din Fixeur, și nu numai. În 2015/2016 n-am avut niciun reprezentant, iar în 2014 a fost selectată Cosmina Stratan.
     Prezentă la întâlnire a fost și Ioana Mischie, unul dintre cei șase tineri cineaști selectați la Berlinale Talents. Este a doua participare a regizoarei la această secțiune, unde-și va căuta colaborări pentru proiecte aflate în stadiul de dezvoltare.
La întâlnirea cu presa a fost invitată Iris Lackner, critic de film din Israel, care a vorbit despre succesul de public al filmelor românești în țara ei.  
Alina Sălcudeanu a făcut precizări despre standul României la Berlinale 2017, organizat de Central Național al Cinematografiei.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
 
(30.01.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ana, mon amour film, calin peter netzer, cineasti romani la berlinale 2017, ioana mischie, romanian filmmakers at berlinale 2017, tudor aaron istodor

Opinii: