REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Cinci minute cu Andrei Blaier despre „Terente, regele bălţilor”


     Primul film românesc al stagiunii este Terente, regele bălţilor, realizat de Andrei Blaier. Cu o pregătire a producţiei nu lipsită de scandaluri le­gate de buget, cu întârzieri semnifica­tive faţă de anotimpul evocat în film, opera a fost totuşi terminată. Principale­le dificultăţi?
A. B. - Lipsa cronică de bani a cinematografiei române. Aţi văzut că nici Festivalul de la Costineşti n-a avut ce arăta spectatorilor. Astăzi tre­buie să avem o privire lucidă asupra in­dustriei cinematografice. Filmul este şi o afacere. Trebuie să facem şi filme pentru festivaluri, dar şi filme care aducă bani.
- Cum a fost Crucea de piatră?
A.B. - Da. Crucea de piatră se cla­sează pe locul trei în topurile specta­torilor, incluzând şi filmele străine. Termenul de film comercial are astăzi un sens peiorativ, dar acesta trebuie reconsiderat.
- Chiar cu preţul vulgarităţii?
A.B. - Chiar dacă unii dintre specta­torii ultimelor mele filme pot fi sur­prinşi, eu nu cred că am trecut de limita unor sugestii. Când faci un film cu asemenea personaje (pensionarele bordelurilor din Crucea de piatră, Terente, regele bălţilor - nota ns.), nu se pot eluda anumite laturi ale persona­lităţii acestora. Am căutat să rămân în limitele decenţei.
- Ce latură a personajului Terente v-a tentat cel mai mult?
A.B. - M-a interesat latura ludică a personajului şi umorul. Scenariul are o certă tentă comică. Terente este un tip bolnav de libertate, are un anume far­mec, un soi de nonconformism negativ şi o reală fascinaţie, de altfel materia­lizată şi în ecourile din epocă. Să faci un asemenea film, astăzi, este o autentică aventură.
- Ce proiect de film nu vă lasă să dormiţi?
A.B. - Zahei orbul, o ecranizare după excepţionala proză a lui Vasile Voi­culescu. Proiectul a fost îmbrăţişat cu interes.
- De ce aţi primit premiul unei reviste extremiste?
A.B. - Când am făcut prospecţii pentru filmul Vacanţa cea mare, am vizitat un cămin de bătrâni din cartierul Militari. Cum nu sunt un nabab, m-am gândit că acest premiu îmi oferă posibi­litatea de a alina suferinţele acestora. Întreaga valoare a premiului am donat-o căminului de bătrâni.
     Viitoarea premieră a regizorului Andrei Blaier este Terente, regele bălţilor, un film dedicat unui criminal controversat, film a cărui împlinire artistică plăteşte grele tributuri vulgarităţii, incoerenţei scenariului, dar şi condiţiilor economice în care s-a realizat. Dar despre aceste lucruri vom vorbi, mai pe larg, în cronică.
 
(România liberă, 20 septembrie 1995)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei blaier, calin stanculescu, interviu, terente, terente regele baltilor

Opinii: