REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Charleston”, de Andrei Crețulescu, din 8 iunie la cinema


     Charleston, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu, va fi lansat în cinematografele din România pe 8 iunie 2018. Filmul este distribuit în România și Republica Moldova de Kinosseur.
     La câteva săptămâni după moartea soției sale, Ioana, și în seara în care împlinește 42 de ani, Alexandru are parte de un „cadou” cel puțin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni... mai mult sau mai puțin. Charleston, e povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi, un love story neconvențional cu parfum retro, un cocktail pop condimentat cu umor negru, emoție, un soundtrack eclectic și chiar un intermezzo dansant.
     Din distribuția filmului fac parte Şerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguţă, Gabriela Popescu, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache, Claudiu Dumitru, Letiția Vlădescu, Vlad Galer și Alina Berzunţeanu. Scenariul a fost scris de Andrei Creţulescu, imaginea poartă semnătura lui Barbu Bălășoiu, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia de Mălina Ionescu, muzica originală a fost compusă de Massimiliano Nardulli iar sound design-ul îi aparține lui Marius Leftărache. Coloana sonoră a filmului conține piese interpretate de Get Well Soon, Dengue Fever, Pretties for You, Harlequin_Jack, Noir Désir și Pipe’s Not Dead!.
     Charleston a avut premiera mondială în competiția oficială a Festivalului de Film de la Locarno, în august 2017. Ulterior, filmul a fost proiectat în cadrul festivalurilor de film de la Chicago, Varșovia, Braunschweig, Zagreb, Salonic, Cairo, Bilbao și Minsk, unde a și câștigat un premiu special din partea juriului „pentru că aduce o gură de aer proaspăt în cinema-ul românesc.” Cele mai multe dintre aceste proiecții au fost sold out - în urma reacției entuziaste a publicului, festivalul de la Locarno a organizat chiar o proiecție suplimentară. „Turneul festivalier 2018” a început în februarie, când filmul a fost prezentat în cadrul festivalului Travelling de la Rennes, și continuă în martie/aprilie, când filmul va fi proiectat în cadrul competitiței festivalului Kino Pavasaris de la Vilnius.
     „Mai rar un film românesc cu un asemenea potențial de public” consideră site-ul cineuropa.org, în timp ce publicația americană „Chicago Sun-Times” găsește că „Charleston, este mai puțin cinic decât filmele Noului Val Românesc și mai degrabă tandru.” „Charleston este un film reușit, nu în ultimul rând datorită recitalului actoricesc impecabil al protagoniștilor Șerban Pavlu și Radu Iacoban” (nonsolocinema.it); „Comparația cu Magnolia lui P.T. Anderson poate părea un sacrilegiu, dar îndrăznețul Charleston ține piept provocării cu ambiție și mândrie” (otroscineseuropa.com); „Charleston este foarte inteligent, adeseori teribil de amuzant, mereu sincer și cald” (nospoilerreviewz.com); „Andrei Crețulescu pășește pe urmele unor Jarmusch și Kaurismaki” (zelluloid.de); „Un suprarealism tandru, filmat cu aceeași rigoare obsesivă de la primul la ultimul cadru, Charleston se poate povesti în aceeași măsură în care se poate dansa. Adorabil!” (pascalgavillet.ch). Acestea sunt doar câteva dintre considerațiile cronicarilor europeni și americani. „O serie de reflecții filosofice pigmentate cu sarcasm amuzant (...) Charleston este deopotrivă nostim și tușant”, concluzionează prestigioasa revistă online Senses of cinema.
     Charleston este o producție româno-franceză între ICON Production și Les Films du Tambour, realizată în coproducție cu .Mille et Une. Films și Wag Prod, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, The Group, Publicis Groupe, Region Bretagne, Rennes Metropole, în asociere cu Kinosseur, Wearebasca, Digital Cube și cu participarea HBO Europe. Producătorii filmului sunt Velvet Moraru, Marie Legrand, Rani Massalha și Andrei Crețulescu. Agentul internațional de vînzări al filmului este compania franceză Versatile. Promovarea media este asigurată de compania ROLLERCOASTER PR.
(28.02.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: andrei cretulescu, charleston film, radu iacoban, serban pavlu, velvet moraru

Opinii: