REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCentenarul Filmului Românesc: 84 de evenimente în România și Basarabia


     Centenarul Filmului Românesc a ajuns la mijlocul drumului, cu peste 50 de evenimente realizate în perioada februarie-noiembrie 2018. Proiectul s-a desfășurat în România și Republica Moldova, cu invitați din zona cinematografiei românești și cu filme alese de experții proiectului:  Bujor T. Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor și Cristian Mungiu. Zeci de invitați au fost parte din caravana #100filme, primind distincția oficială, care marchează anul 2018, prin filmul românesc.
     Inițiatorii, Asociațiile ARTIS (Iași) și MIA (Chișinău) au lansat proiectul la Iași în februarie 2018, cu susținerea Primăriei Municipiului Iași, prin Departamentul Centenar, coordonat de prof. univ. dr. Daniel Șandru.
     Între 7 și 9 decembrie, la Cinema Ateneu din Iași au fost proiectate opt filme românești, cu participarea actorilor Simona Bondoc, Ileana Popovici, Florin Piersic. Evenimentele au fost prezentate de Ambasadorul proiectului - Irina-Margareta Nistor. Prin telefon, au participat la întâlnirea cu publicul ieșean actorii Constantin Codrescu și Tamara Buciuceanu-Botez. La cele opt filme au participat în jur de 1.000 de spectatori.
     În cadrul proiectului, care a adus pe marele ecran 53  de filme din cele 100 și a strâns peste 9.000 de spectatori, au avut loc 66 de evenimente în 28 de localități, cu peste 20 de invitați, în România.
În Basarabia au avut loc 18 evenimente în 15 localități și au fost proiectate 18 filme, cu peste 3.500 de spectatori.
     Detalii: www.100filme.ro
(14.12.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 100filme.ro, bujor t ripeanu, centenarul filmului romanesc 2018, cristian mungiu, irina-margareta nistor

Opinii: