REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCele mai bune filme pentru copii la ediția aniversară KINOdiseea


     Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film pentru publicul tânăr KINOdiseea va avea loc la București, în perioada 8-13 noiembrie. Nouă filme se vor afla în competiție pentru trofeul festivalului.  
     Cele mai bune 9 filme pentru copii ale anului vor putea fi urmărite în premieră națională în competiția internațională a festivalului, împreună cu 5 calupuri de scurtmetraje pentru diferite categorii de vârstă și singurul film românesc pentru copii realizat în ultimii ani. Filmele din festival vor rula la Cinema Eforie, Cinema Gloria, Cinema Pro și la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa.
Festivalul va debuta pe 8 noiembrie, la Cinema Pro,  cu așteptata animație franceză Colț Alb,  în regia lui Alexandre Espigares,  considerată a fi cea mai fidelă adaptare a cărții lui Jack London.  
     Un alt film așteptat este animația nominalizată anul acesta la Oscar, The Breadwinner/Parvana/O copilărie în Afganistan, în regia Norei Twomey. Filmul urmărește povestea extraordinară a unei fete afgane de 11 ani, Parvana, născută într-o lume de conflict și opresiune în continuă schimbare, care își găsește tăria în iubirea din familia ei. În Kabulul controlat de talibani, femeile și fetele nu au voie să părăsească casa fără să fie escortate, să câștige bani sau să cumpere mâncare și consumabile din piață. Când tatăl lui Parvana, un profesor, este închis pe nedrept, aceasta trebuie să se deghizeze în băiat pentru a deveni singurul sprijin al familiei sale.
     Laureat la Berlinale 2018, Supa Modo este o co-producție între Kenya și Germania. Jo, o fetiță de 9 ani, suferă de o boală terminală. În momentul în care puține mai pot fi făcute pentru ea, părăsește spitalul și se întoarce acasă. Mama ei, Kathryn și sora ei adolescentă Mwix unesc micuțul sat Maweni pentru o cauză comună – aceea de a o convinge pe Jo că are puteri speciale și că este de fapt o super-eroină.
     Filmul islandez Șoimii va fi proiectat în prezența regizorului Bragi Thor Hinriksson, care va intra în dialog cu publicul prezent în sala de cinema. Bragi Thor Hinriksson este unul dintre cei mai îndrăgiți regizori islandezi, ale cărui filme pentru publicul tânăr au concurat cu succes în sălile de cinema producții de la Hollywood.
     În afara competiției, filmul pentru copii Străjerii (regia Liviu Mărghidan) va avea parte de o proiecție specială, urmată de o întâlnire și un dialog între public și echipa care a lucrat la primul lungmetraj românesc cu și despre copii de după 1989.
     Filmul care va închide cea de-a X-a ediție KINOdiseea, proiectat imediat după gala de închidere este îndrăgita animație Anastasia, în regia lui Gary Goldman și Don Bluth. Filmul a fost nominalizat la două premii Oscar în anul 1997 și spune povestea prințesei Anastasia Romanov, unul dintre cele mai mari mistere ale secolului XX.
     Ca în fiecare an, KINOdiseea va avea și ateliere cu participare gratuită pentru cei mici. Câteva dintre atelierele de la această ediție sunt: atelier de acrobație cu Nadia Buduruși, atelier de animație frame-by-frame cu regizoarea Vera Surățel, atelier de decoruri modelate cu Kinder Express, atelier de scenografie cu Adeline Bădescu, atelier de magie cu Magitot, atelier Set Designer, susținut de eematico (efecte speciale, green screen, iluzii).
     Gala de Premiere a festivalului va avea loc pe 13 noiembrie, de la ora 19.00, la Cinema Eforie și va fi urmată de un film surpriză.
     Festivalul Internațional de Film KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România, finanțat de Primăria Sector 3.
     Detalii: www.kinodiseea.ro  
(02.11.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ateliere pentru copii kinodiseea, festival de filme pentru copii, kinodiseea 2018, strajerii film

Opinii: