REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCeau, Cinema! anunță filmele din competiție


     Şase filme îndrăzneţe concurează pentru Marele Premiu şi Premiul Publicului la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.
     Patru din cele şase filme vor fi văzute în premieră în România la Ceau, Cinema!
    Prezentat anul trecut în competiţia celebrului Festival de la Locarno, unde a câştigat premiul criticii, Mister Universo este un emoţionant film de docuficţiune. Regizorul austriac Rainer Frimmel şi regizoarea italiană Tizza Covi urmăresc un tânăr dresor de lei la circ, care porneşte într-o călătorie prin Italia în căutarea bărbatului care i-a oferit în urmă cu mai mulţi ani un talisman norocos.
     Gloria (Glory) este al doilea lungmetraj al cuplului de regizori Kristina Grozeva şi Petar Valchanov din Bulgaria. Un muncitor simplu de la căile ferate găseşte întâmplător pe şine o geantă cu mulţi bani, pe care o predă poliţiei. Însă întâmplarea îi dă complet viaţa peste cap şi devine victima haosului şi absurdităţii birocraţiei şi intereselor politice şi mediatice.
     Inclus în secţiunea „Noi regizori” a prestigiosului Festival de la San Sebastian, Vânătoare (Prowl) este un revigorant debut al unei tinere cineaste, Alexandra Bălteanu, născută în România, dar stabilită de mai mulţi ani în Germania, unde studiază regia la Academia Germană de Film şi Televiziune din Berlin.
     Nici nu ştii cât de mult de iubesc (You Have No Idea How Much I Love You) este cel mai nou film al reputatului regizor polonez Pawel Lozinski. Un documentar curajos, surprinzător şi profund tulburător, cu două femei adulte - fiică şi mamă - care iau parte la câteva şedinţe cu un psihoterapeut, pentru a-şi îmbunătăţi relaţia dureroasă.
     Inclus în secţiunea „Săptămâna internaţională a criticii” a celebrului Festival de la Veneţia, „Ultimele lucruri” („Pawn Street”) este debutul spectaculos şi proaspăt al tinerei regizoare Irene Dionisio, una dintre noile voci ale cinematografiei italiene. Vieţile a trei personaje aflate în dificultate se intersectează pe o stradă cu case de amanet din oraşul Torino.  
     Desemnat cel mai bun film la Mar del Plata în Argentina, Oameni care nu sunt eu (People That Are Not Me) este debutul exuberant al regizoarei israeliene Hadas Ben Aroya, care joacă şi rolul principal. Filmul este portretul unei tinere care nu poate accepta despărţirea de fostul iubit şi care are relaţii sexuale ocazionale cu străini.
     Detalii: www.ceaucinema.ro
(30.07.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexandra balteanu, ceau cinema 2017, festival de film timisoara, vanatoare film

Opinii: