REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film​Ce are Albionul cu mâncarea noastră tradițională?


     Astăzi are loc, la sala Uzinexport (Citibank), la ora 16,30, o proiecție organizată de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii cu filmul Mămăliga te așteaptă de Laurențiu Calciu. Ce au în comun filmul și britanicii? Documentarul cu pricina a fost finanțat de Ambasada Marii Britanii și a obținut, la capătul unei competiții foarte disputate, premiul pentru cel mai bun film românesc la ultima ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar și Antropologie Vizuală care se desfășoară la Sibiu. Autorul lui a studiat matematica în România și filmul în Marea Britanie, și acum s-a întors acasă pentru a face documentar. În Mămăliga te așteaptă (titlu devenit în engleză The land is waiting: Mihai's Story), Laurențiu Calciu s-a dus într-un sat din Moldova, unde a descoperit o familie de țigani săraci. Pe parcursul a 60 de minute, el ne arată cu o obiectivitate ce echilibrează unghiul personal existența acestor oameni puțin ieșiti din stereotipiile contemporane.
     Familia, deși săracă, a dat câțiva copii din cei zece la facultate. Unul dintre ei, Mihai, iese din contingent și devine eroul filmului. El a părăsit Facultatea de Teologie după primul an, pentru că nu se putea întreține și pentru că n-avea cine munci acasă, dar plănuiește să se întoarcă la lași. Deci buchisește cu vaca la câmp, o ajută pe mama lui să moșească puii de rață și ne povestește, exersând aruncarea lassoului, cum se practica discriminarea rasială la școală. O spune fără ură și fără nervi. De altfel aceasta e și abordarea cineastului care se ferește să-și exprime clar punctul de vedere asupra subiectului, dar care reușește, în spatele abordării antropologice, să contureze un tablou de familie plin de umor și duioșie. Laurențiu Calciu e noua achiziție a documentarului românesc, reprezentat anul acesta extrem de bine la Cannes-ul filmului de gen, Festivalul de la Amsterdam, de Dumitru Budrala, Alexandru Solomon, Florin Iepan și Ileana Stănculescu (ultima fiind premiată pentru „opera prima”).
     Aceasta în condițiile în care instituția „de resort”, Sahia Film, e falimentară și pe ducă, iar în Legea cinematografiei se stipulează în continuare, absurd, că documentarul trebuie să nu depășească 10 minute.
 
 

 
(România liberă, 20 ianuarie 2005)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: iulia blaga, laurentiu calciu, mamaliga te asteapta

Opinii: