REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCătălin Mitulescu filmează “Rumeno”


     Au început filmările pentru lungmetrajul Rumeno, în regia lui Cătălin Mitulescu, produs de Strada Film. Proiectul va fi prezentat la Venice Film Market (29-30 august).

     Filmul este povestea lui Radu, un tânăr plecat să muncească în Italia, care revine acasă după un an. O găseşte pe Monica, soţia lui, total schimbată, iar copilul lor Luca a crescut mai mult decât se aştepta el. Cuplul încearcă să se regăsească, pentru că depărtarea a creat neîncredere şi confuzie, dar şi posibilitatea unui nou început. În rolurile principale sunt Alexandru Potocean şi Ada Condeescu. Imaginea este semnată de Liviu Mărghidan, iar editorul filmului este Ion Ioachim Stroe. 
Producţia are sprijin financiar de la Centrul Naţional al Cinematografiei cu o parte din buget - 1.520.400 lei. 
Filmările se desfăşoară în Bucureşti, în perioada 21 iulie-16 august, iar premiera va fi la începutul anului 2015. 
     Rumeno este cel de-al treilea lungmetraj al lui Cătălin Mitulescu.
În 2003, primea Palme d’Or la Festivalul de la Cannes pentru scurtmetrajul Trafic, cu Maria Dinulescu în rolul principal.
Primul său lungmetraj, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (2006), a fost selectat la Cannes, iar actriţa Dorotheea Petre a fost recompensată cu Premiul Un certain regard pentru cea mai bună interpretare. 
Loverboy (2011) a fost selectat în secţiunea Un certain regard  de la Cannes şi la Festivalul de Film de la Sarajevo, unde actriţa Ada Condeescu a primit Trofeul Heart of Sarajevo. 
Rumeno este unul dintre cele 15 proiecte europene selectate în prima ediţie a European Gap Financing Co-Production Market (29- 30 august) din cadrul Venice Film Market. 
Filmul este o co-producţie România (Strada Film) - Suedia (The Chimney Pot, Film I Vast) - Italia (Apapaja), realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, TVR, Catena, Media Investment Communication.
Detalii: www.stradafilm.ro

Cuvinte cheie: ada condeescu, alexandru potocean, catalin mitulescu, film romanesc, liviu marghidan, rumeno, strada film

Opinii: