REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCasting deschis ca parte a ediției a 4-a a Managing Talents


     Pe perioada festivalului, Asociația Cinemascop, organizatoarea Les Films de Cannes à Bucarest, continuă să organizeze, ca și în anii precedenți, ateliere pentru diferite comunități ale industriei de film din România, în încercarea de a oferi cât mai multe oportunități membrilor acestora.
     Cum citim un scenariu? este un workshop care pornește de la următoarea realitate: anual, în toată lumea și deopotrivă în România, o mână de oameni citesc sutele și miile de scenarii care își caută finanțare – iar pe baza analizei lor se alocă milioanele de euro destinate producției de film. Cine sunt acești oameni? Ce calități și ce calificare au sau ar trebui să aibă ei? Cu ce rezultate au citit și citesc lectorii români? Cine îi alege și pe ce criterii? Trebuie scenariile naționale analizate doar de conaționali? Doi specialiști în lecturarea profesionistă de scenarii vor încerca să ne ofere răspunsuri folosindu-se de vasta lor experiență: Jacques Akchoti, profesor de scenaristică și regie la prestigioasa școală franceză de cinema La Femis, implicat în numeroase programe internaționale de dezvoltare de scenarii, printre care EAVE, Sud Ecriture, DV8 films, Vision Cinema, Ekran, Interchange, și Nicolas Livechi, lector profesionist de scenarii de cinema și formate de televiziune pentru Why Not Productions (Franța). Atelierul Cum citim un scenariu? va avea loc vineri, 25 octombrie, la Cinema Elvire Popesco.
     Totodată, Les Films de Cannes à Bucarest organizează în zilele de 24, 25 și 26 octombrie cea de-a patra ediție a Managing Talents, programul care își propune să intermedieze întâlnirea dintre actori români și agenți de casting și de reprezentare din alte țări. Ediția de anul acesta propune un masterclass susținut de agentul de casting Manuel Puro, un profesionist care a lucrat alături de Guillermo del Toro, Cate Blanchett sau Rachel Weisz, și o sesiune deschisă de casting pentru roluri în filmul Tata mută munții, de Daniel Sandu, o producție Mobra Films.
     După trei ediții ale Managing Talents în care actorii români s-au plâns că nu află când au loc castingurile pentru filme, Asociația Cinemascop a decis să organizeze un casting deschis pentru un proiect real. Toți actorii interesați să participe la casting pot trimite, între 8 și 15 octombrie, un self tape cu o probă de casting pentru rolul din film, iar actorii selectați pentru faza finală vor fi anuntați la festivitatea de închidere a Les Films de Cannes à Bucarest, pe data de 27 octombrie.
Textul pentru casting (deopotrivă pentru roluri feminine și masculine, pentru actori cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și peste 35 de ani), regulamentul programului precum și detalii despre filmul pentru care dau proba pot fi găsite pe filmedefestival.ro, la secțiunea Managing Talents.
     Probele de casting vor fi în limba română și vor fi realizate cu sprijinul directoarei de casting Floriela Grapini. Masterclass-ul lui Manuel Puro, precum și discuțiile pe care acesta le va purta cu actorii, vor fi în limba engleză.
     Workshopul are loc la Cinema PRO și începe, joi, 24 octombrie, de la ora 10:30, când va avea loc o primă întâlnire de lucru cu toți cei înscriși în program.
     Masterclass-ul How to make an effective self-tape, cu Manuel Puro, va avea loc vineri, 25 octombrie, de la ora 10:30, iar la final, participanții vor avea ocazia să intre în dialog cu agentul de casting. Tot vineri, după finalul conferinței, foaierul Cinema PRO se va transforma într-un studio iar între orele 13:30 și 18:30, actorii care nu au avut posibilitatea să trimită anterior o probă de casting, vor putea înregistra self-tape-uri chiar la fața locului, punând în practică ce au învățat în timpul conferinței.
     În a treia zi de Managing Talents, sâmbătă, 26 octombrie, va avea loc, începând cu ora 10:30, o nouă sesiune de casting pe baza self-tape-urilor trimise, luând în calcul și pe cele realizate în cadrul laboratorului din ziua precedentă.
     Pentru casting sunt eligibili atât actori profesioniști cât și studenți ai școlilor de film și actori neprofesioniști. Intrarea la Managing Talents este liberă – fiind deschisă atât participanților cât și publicului.
     Detalii: Cum citim un scenariu? // Managing Talents
(08.10.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: casting actori, les films de cannes a bucarest 2019, managing talents, manuel puro, tata muta muntii film

Opinii: