REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCâștigătorii Premiilor Gopo 2020


     Gala Premiilor Gopo, amânată la sfârșitul lunii iunie, s-a desfășurat în spațiul deschis de la Arena Verde Stop. Alex Bogdan a prezentat din nou gala, cu umor, chiar dacă a fost atacat de țânțari. În afară de premii, programul a avut un moment de comedie, un scurtmetraj pentru care Andrei Huțuleac a scris scenariul, și câteva momente muzicale, cu trupele Tomma Alistar și The Mono Jacks. După o lungă pauză, lumea filmului s-a bucurat de întâlnire.
     Cei 600 de votanți ai filmelor din 2019 i-au dat numeroase premii filmului La Gomera, scris și regizat de Corneliu Porumboiu. Cineastul a venit pe scenă pentru statuetele Gopo pentru regie și scenariu, Cel mai bun sunet și Cele mai bune decoruri, iar Patricia Poienaru, producător executiv, a primit Gopo pentru Cel mai bun film, în numele casei de producție 42km Film. Premiul pentru Cel mai bun regizor a fost prezentat de Șerban Pavlu, care și-a serbat astfel ziua de naștere. La Gomera a primit și Premiul Gopo pentru cele mai bune decoruri, concepute de Simona Pădurețu.
     Tot pentru La Gomera, Rodica Lazăr a primit Premiul Gopo pentru actriță în rol secundar, iar István Téglás a fost ales Cel mai bun actor în rol secundar.
     Același film i-a adus lui Tudor Mircea Premiul Gopo pentru imagine, dar și Premiul Romanian Society of Cinematographers (RSC), înmânat de Alexandru Sterian.
     La cele mai multe filme realizate de Corneliu Porumboiu, imaginea este semnată de Tudor Mircea, iar montajul de Roxana Szel. Și ea a fost premiată, pentru Cel mai bun montaj.
     Premiul Gopo pentru Cel mai bun debut a fost câștigat de Adina Pintilie, pentru filmul Touch Me Not, premiat la Berlinale cu Ursul de Aur și Premiul pentru debut. Regizoarea și producătoarea Bianca Oana lucrează deja la un alt proiect, Moartea și Fecioara, selecționat la Berlinale Coproduction Market 2020.
     Actrița Cătălina Mihai a primit Premiul Gopo pentru Tânără Speranță, după ce s-a remarcat cu rolul din Heidi, regizat de Cătălin Mitulescu.
     La Gomera a avut cel mai bun sunet, dar pentru Cea mai bună muzică a fost aleasă compoziția lui Pablo Pico pentru Călătoria fantastică a Maronei. Premiul a fost primit de regizoarea Anca Damian.
     Cea mai bună actriță în rol principal a fost votată Judith State, pentru rolul din Monștri., regizat de Marius Olteanu, iar Cel mai bun actor în rol principal a fost desemnat Iulian Postelnicu, pentru rolul din Arest, regizat de Andrei Cohn.
     Actorul Radu Botar, nominalizat și el la categoria Cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea din Cardinalul, regizat de Nicolae Mărgineanu, n-a primit statueta cu Omulețul lui Gopo, dar a primit un alt rol important, în filmul Tatăl mută munții, scris și regizat de Daniel Sandu și produs de Cristian Mungiu.
     Premiul Gopo pentru Cele mai bune costume a fost câștigat de Ana Ioneci și Claudia Bunea, pentru dificultatea și acuratețea reconstituirii vestimentației din Maria, Regina României.
     Cel mai bun documentar a fost desemnat Distanța dintre mine și mine, realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, la inițiativa producătoarei Ada Solomon, care a primit statueta.
   Regizoarea Enxhi Rista a câștigat Premiul Gopo pentru Cel mai bun documentar de scurtmetraj, cu filmul El iubește ochii mei.
     La categoria Cel mai bun scurtmetraj, filmul cu cele mai multe voturi a fost Havana, Cuba, scris și regizat de Andrei Huțuleac.
     Un moment important la fiecare gală este cel al premiilor speciale. În acest an, au fost omagiați monteuza Cristina Ionescu și criticul de film Radu Cosașu, care a semnat, cu pseudonimul Belphegor, multe cronici în revista Cinema. Actrița Adela Mărculescu a venit pe scenă pentru a primi Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, prezentat de actorul Adrian Păduraru.
     Actorul Virgil Andriescu a primit Premiul pentru Întreaga Carieră, fiind prezentat de actrița Dorina Lazăr.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: corneliu porumboiu, gala premiilor gopo 2020, la gomera film, premiile gopo 2020, transilvania film, tudor giurgiu

Opinii: