REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCâștigătorii NexT 2017


     Luni, 26 iunie 2017, la Cinema Muzeul Țăranului, a avut loc gala de decernare a premiilor celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Film NexT, prezentată de Yvonne Irimescu, directorul NexT, împreună cu Oana Ghera care, alături de Massimiliano Nardulli, semnează anul acesta selecția festivalului.
     Trofeul NexT 2017 a revenit filmului The Disco Shines / Discoteca strălucește, o coproducție Turcia-Spania, semnată de regizorul Chema García Ibarra, care surprinde povestea a cinci tineri fără locuri de muncă sau orice altceva de făcut. Premiul constă în 2000 de Euro oferiţi de Institutul Cultural Român și 2000 de euro în servicii digitale și de laborator, oferiți de CineLab România. Chema García Ibarra este premiat pentru a doua oară la NexT, prima dată a luat Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie, în 2013, pentru filmul Misterio / Mister.
     Anul acesta Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie, în valoare de 1000 de euro oferiți de Uniunea Cineaștilor din România, a fost acordat lui Ico Costa pentru scurtmetrajul Nyo Wveta Nafta, care “reușește să evoce clasica piesă a cinemaului African, filmul lui Djibril Diop, Touki Bouki, în timp ce dezvoltă o viziune vernaculară proprie,” conform motivației juriului.
Premiul „Andrei Toncu” pentru cel mai bun sound-design, și el în valoare de 1000 de euro oferiţi tot de Uniunea Cineaștilor, i-a fost acordat sound-designerului Hans Appelqvist pentru filmul suedez The Burden / Povara, regizat de Niki Lindroth Von Bahr.
     Juriul compus din Dina Iordanova (critic de film, Bulgaria/Marea Britanie), Cristi Iftime (regizor), Codrin Lazăr (muzician, compozitor), John Canciani (director al Winterthur Film Festival) și Nick Pinkerton (critic de film) a acordat anul acesta și două mențiuni speciale pentru scurtmetrajele: Our Friend the Moon / Prietena noastră Luna (regia Velasco Broca) și Sadhu in Bombay / Sadhu în Bombay (regia Kabir Mehta).
     Prima noapte / First Night (regia Andrei Tănase) a fost declarat anul acesta Cel mai bun scurtmetraj românesc. Filmul „disecă experiența trezirii sexuale, ajutat de ochiul pasionat al regizorului său pentru detalii și de punerea în scenă a unei distribuții spectaculoase, adunând împreună mai multe transformări emoționale și schițând rapid un portret stânjenitor al inocenței pierdute,” a fost motivația  juriului. Premiul este în valoare de 1000 de euro oferiți de Institutul Cultural Român și 1000 de euro constând în servicii de post-producție DI, oferiți de Abis Studio.
     Anul acesta, Premiul Publicului pentru film străin merge la Red Light / Lumină roșie (regia Toma Waszarow, Bulgaria), iar Premiul publicului pentru film românesc îi revine scurtmetrajului regizat de Ana-Maria Comănescu, Pipa, sexul și omleta / Sex, pipe and omelette, ambele constând în câte 500 de euro oferiți de Societatea Culturală NexT.
     Cele patru trofee NexT au fost modelate de artistul Titi Ciocan şi pictate de Lea Rasovszky.
     Detalii: www.nextfilmfestival.ro
(27.06.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: castigatorii next 2017, next 2017, pipa, sexul si omleta film, prima noapte film

Opinii: