REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Caravana NexT începe de la Piatra Neamț, sâmbătă, 8 august


     Caravana NexT 2015 se deschide cu două seri de proiecții la Ștrandul Tineretului din Piatra Neamț.
     Next Comedy Night este programul pregătit pentru sâmbătă, 8 august, în Piatra Neamț. Iată câteva filme din selecție:
     Minitrip (r.  Jean-Michel Vovk, 2008, Belgia, 17’) este o mică cronică a unui dezastru anunţat despre drumul haotic al echipei naţionale de bowling a Albaniei, pierdută în lumea interlopă a Bruxelles-ului clandestin.
     Ștefan (r. Stanca Radu, 2007, România, 13’) vorbește despre rolul predestinat al voievodului Ştefan cel Mare, care devine centrul universului pentru un băieţel care se pregăteşte pentru o serbare.
     Cel mai trist băiat din lume/ The saddest boy in the world (r. Jamie Travis, Canada, 2006, 14’) spune povestea lui Timothy Higgins, cel mai trist băiat din lume, care plănuiește să se spânzure la petrecerea dată în cinstea cele de-a noua aniversări ale sale.
     Lord (r. Adrian Sitaru, România, 2009, 21’) e despre Toni care, cu toate că urăște câinii, își câștigă viața adunându-i pe cei pierduți și apoi șantajându-le stăpânii, pentru sume frumușele de bani. 
     Duminică, 9 august, vor fi proiectate filme din secțiunea NexT is Love:
     Micul cuceritor/ Petit bonhomme ( r. Victor Rodenbach & Hugo Benamozig, Franța, 2013, 13’): într-o după-amiază la piscină, Henri, în vârstă de 9 ani, se hotărăște să urmărească sfatul tatălui său de-a o seduce pe micuţa Rachel, de care este îndrăgostit nebunește.
     97% (r. Ben Brand, Olanda, 2013, 8’): printr-o aplicaţie pe telefon, Bert primeşte mesaj că fata visurilor sale se află în apropiere. Acum nu trebuie decât să o găsească înainte ca metroul să ajungă la capătul liniei.
     Adulți / Casitas (r.  Javier Marco, Spania, 2014,  10’):  Carlos şi Marta, amândoi de 35 de ani, trăiesc viaţa la care au visat dintotdeauna: au o casă cu curte, un câine şi aşteaptă chiar şi un copil... dar, de fapt, nu există viaţă perfectă.
     Tanghi Argentini ( r. Guido Thys,  Belgia, 2006, 14’): un funcționar  neîndemânatic are doar  câteva zile să se transforme într-un maestru al tangoului.  
     După Piatra Neamț, Caravana oprește la Iași pe 10 și 11 august, iar întâlnirea cu cinefilii va avea loc la Parc Palas. Aceștia din urmă se vor putea bucura de scurtmetrajele de la  Oscars Night și NexT is Love.
     Câteva titluri din programul Oscars Night:
     Telefonul / The Phone Call (r. Mat Kirkby, Marea Britanie, 2013, 20’) este povestea unei femei care lucrează la un centru pentru situații de criză și care primește un telefon de la un bărbat mai în vârstă cu tendințe sinucigașe.
     Lampa tibetană / La Lampe au Beurre de Yak (r. Hu Wei, China/Franța, 2013, 15’) e despre un fotograf și asistentul său, care fotografiază locuitorii unui sat tibetan.
     Boogaloo și Graham / Boogaloo and Graham (r. Michael Lennox, Marea Britanie, 2014, 14’): James și Malachy primesc doi pui de găină de la generosul lor tată, pe care acum trebuie să-i îngrijească.
     Parvaneh (r. Talkhon Hamzavi, Elveția, 2012, 24’): o adolescentă din Afganistan, care trăiește într-un centru de refugiați din Elveția, nu reușește să trimită bani familiei și roagă o tânără elvețiancă să o ajute.
      Periplul prin Moldova continuă pe 12 și 13 august la Târgu Neamț, în Parcul Central unde vor putea fi vizionate filmele din cadrul NexT Comedy Night și NexT Romanian Shorts. Programul dedicat scurtmetrajelor românești cuprinde: Muzica în sânge (r. Alexandru Mavrodineanu, România, 2010, 16’), Valuri (r. Adrian Sitaru, România, 2008, 17’0, Pui de somn (r. Paul Mureșan, România, 2014, 5’), Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină. România, 2014, 17’), Golanii (r.  Bogdan Drumea, România, 2015, 16’), Nunta lui Oli (r. Tudor Cristian Jurgiu, România, 2009, 22’) și De azi înainte (r. Dorian Boguță, România, România, 36’).
     Detalii: Caravana NexT // Facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adrian sitaru, caravana next, cinema in aer liber, cinema in piatra neamt, scurtmetraje romanesti, tudor cristian jurgiu

Opinii: