REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCaravana Docuart și proiectul Libertate30 în luna martie


     În luna martie, Caravana Docuart aduce proiecțiile de film Libertate30 în patru orașe, Cluj-Napoca (11-13 martie), Brașov (11-12 martie), Târgu Jiu (20-21 martie) și Constanța (25-26 martie). Libertate30 este un proiect cinematografic dedicat comemorării celor 30 de ani de la căderea comunismului.
     Timp de nouă zile, proiectul își propune să arate perspective diferite asupra realității evenimentelor din 1989 prin film documentar și prin dialoguri deschise cu regizorii ce au rolul de contribui la înțelegerea cât mai multor fațete ale istoriei noastre comune.
     Prima oprire a caravanei este la Cinema Dacia din Cluj-Napoca, în perioada 11-13 martie, unde vor fi proiectate 6 documentare realizate de Cătălina Fernoagă, Cornel Mihalache, Andrei Ujică, Harun Farocki, Ovidiu Bose Paștina și Șerban Georgescu. Parte dintre proiecții vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu realizatorii.
     „Îmi doresc spectatori tineri care au întrebări. Îmi doresc o confruntare amiabilă după fiecare film. Îmi doresc să plecăm mai bogați acasă. Îmi doresc să nu treacă istoria pe lângă noi. Și noi să fim cu privirea în altă parte. Îmi doresc ca «Degeaba» să fie doar titlul unui spectacol de poezie și muzică. Îmi doresc ca după această Caravană de la Cluj, trecătorii prin piața librăriei Universității, pe lângă «Stâlpii împușcați», să calce cu grijă”, Cornel Mihalache, regizor.
     Simultan proiecții vor avea loc și la Sala Patria din Brașov, în 11 martie. Vor fi patru documentare care aduc o perspectivă diferită asupra evenimentelor de la 1989 și prezintă starea de spirit din zilele imediat următoare, De Crăciun ne-am luat rația de libertate (Cătălina Fernoagă și Cornel Mihalache, 1990), sau filme care aduc în prim-plan orașul care a jucat un rol principal în căderea lui Nicolae Ceaușescu, Timișoara: Decembrie 1989 (Ovidiu Bose Paștina, 1991). Pe lângă cele două documentare, se adaugă filmul semnat de Andrei Ujică și Harun Farocki: Videogramele unei Revoluții  (Germania, 1992), o analiză a rolului televiziunii în timpul revoluției. Proiecțiile de la Brașov se vor încheia cu documentarul lui Șerban Georgescu, Jurnalul familiei -escu, o călătorie în spațiu și timp în care familia e puntea de legătură între toate momentele care ne-au unit, dar ne-au și dezbinat în ultimii 100 de ani. Șerban Georgescu va fi prezent pentru întâlnirea cu publicul brașovean.
     „Pentru mine o caravană cinematografică este evident o bucurie. Asta în primul rând pentru că îmi plac călătoriile. Cred că vine de undeva din familie. În Familia -escu, bunicii au plecat în America la începutul secolului să-și caute norocul sau s-au dus până la cotul Donului să lupte. Părinții au părăsit satele și au venit la oraș să-și facă un rost. Copiii lor au călătorit de-a lungul și de-a latul României în tot felul de tabere și excursii. Nepoții sunt la studii sau la muncă în străinătate. Dar în Jurnal nu am scris doar despre asta, ci despre motivele care ne fac să ne întoarcem (sau nu) fiecare la familia sa și la poveștile ei”, spune Șerban Georgescu.
     Opririle din luna martie ale caravanei vor fi la Târgu Jiu (20-21 martie – Teatrul Dramatic Elvira Godeanu) și la Constanța (25-26 martie - Centrul multifuncțional educativ pentru tineret Jean Constantin).
     Detalii: www.caravana.docuart.ro
 
(11.03.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: 30 de ani de la revolutie, caravana docuart, docuart.ro, libertate30

Opinii: