REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Caravana Docuart București: Acces liber și documentare premiate, 15-16 iunie


   Caravana Docuart lasă intrare liberă pentru o selecție de filme documentare premiate, la Cinema Muzeul Țăranului - Sala Horia Bernea, 15-16 iunie.
     După 3 luni de proiecții și 9 orașe, Docuart aduce la București documentare românești, alături de regizorii și protagoniștii acestora. Filmele sunt realizate în ultimii doi ani de tineri studenți și de profesioniști deopotrivă. O parte dintre acestea sunt premiate la festivalul documentarului românesc în 2016 - București Docuart Fest.
     Proiecțiile încep joi, de la ora 17, cu două scurtmetraje: Farid Fairuz versus Mihai Mihalcea (R. Alex Pintică) și Capoeira, dansul libertății (R. Rista Enxhi). De la 17:45 sunt prezentate două lumi contrastante: a  unui tânăr inadaptat social care iubește muzica electronică în Proiecționistul (R. Norbert Fodor), Premiul UCIN 2016 pentru scurtmetraj documentar, și povestea de viață a unei fete de etnie rromă în Angela (R. Botond Pusok). De la 19:30 este proiectat 100 de movile (R. Max Ciorbă), o călătorie de la jazz la hip-hop cu muzicieni români care reinterpretează foclorul. Ultimul film al zilei de joi este Holy Cow (R. Imam Hasanov), povestea vacii europene percepută drept amenințare într-un sat tradiționalist.
Vineri sunt patru scurtmetraje proaspete: Perfection is Forever (R. Mara Trifu) - o coproducție România-Marea Britanie, We Fly Again (R. Alexandru Vlad) - povestea nescrisă a unor zburătoare, Stories in Tea Cups (R. Mirona Radu), și 10:34 to Belgrade* (R. Ioana Grigore), o coproducție România-Serbia. De la 19:10, va fi proiectat Ultimul căldărar  - documentarea inedită a unei familii din satul Corcova, Premiul TIFF 2017 pentru debut. Caravana se încheie cu filmul câștigător al marelui trofeu Docuart Fest - Imagini din vis (R. Sorin Luca), care îl prezintă pe Rodion Ladislau Roșca - părintele muzicii electronice în perioada comunistă. Rodion va fi prezent în sală pentru discuții și o reprezentație muzicală rară.
     București este ultimul oraș din traseul caravanei. Pe parcursul acestei primăveri, Docuart a adus 80 de proiecții în 9 orașe, un masterclass Cristian Tudor Popescu, un documentar interactiv despre depresie, 39 de sesiuni de Q&A. Proiectul este organizat de Asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest. Caravana Docuart este co-finanțată de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Detalii: caravana.docuart.ro
(12.06.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: caravana docuart bucuresti 2017, cinema muzeul taranului roman, documentare romanesti, imagini din vis film

Opinii: