REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCaravana Docuart ajunge la Constanța între 17 și 18 aprilie


     Caravana Docuart se reîntoarce la Constanța în perioada 17-18 aprilie, la Centrul multifuncțional educativ pentru tineret „Jean Constantin” (CMEPTJC) cu șase producții premiate în cadrul festivalului de film documentar, București Docuart Fest.
     Programul caravanei începe miercuri, 17 aprilie, de la ora 18:00, cu Tatăl meu, Imre (regia Andreea Știliuc), despre un fotograf comparat cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, ale cărui creații sunt însă necunoscute publicului larg. Imre Kinszki este o victimă a Holocaustului, iar parcursul său se face cunoscut prin ajutorul fiicei sale, Judit, supravieţuitoare a tragediei. De la ora 18:45, proiecțiile continuă cu documentarul lui Marius Iacob, premiat pentru cea mai bună imagine: Eu sunt Hercule, o prezentare actuală a stațiunii balneoclimatice Băile Herculane.
     Seara se încheie cu o proiecție specială de la ora 20:00:  Brașov 1987. Doi ani prea devreme. Documentarea cinematografică semnată de Liviu Tofan ajunge în atenția publicului constănțean cu un caz istoric inedit, rar expus în produsele media contemporane care vorbesc despre Revoluție și antecedentele sale. După repetate tăieri de salarii, oamenii din Brașov au ieșit în stradă, în număr estimat de 10.000, și au strigat pentru prima dată „Jos Ceaușescu”. 
     A doua zi de proiecții debutează cu un documentar dedicat clădirilor abandonate din Transilvania. József László oferă o perspectivă inedită în Spații abandonate, onorată cu premiul pentru cel mai bun montaj, în cadrul Docuart Fest 2018.
     În continuarea sa, de la ora 19:00, va fi proiectat filmul câștigător al marelui trofeu Docuart Fest 2018, Nunta anului, în regia lui Bán József. Filmul urmărește un soi de ciclicitate a oamenilor întorși în țară de la muncă din străinătate. O bună parte dintre ei se întorc acasă în fiecare august. Vorbesc despre bani, vise și viaţă în Europa de Vest. La finalul proiecției, regizorul va fi prezent în sală pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri cu spectatorii.
     Ultima proiecție a caravanei începe la ora 20:15 și vă aduce filmul premiat pentru cea mai bună regie la Docuart Fest, declarat cel mai bun documentar la Gopo: Caisă (regia Alexandru Mavrodineanu) despre Maestrul Dobre, un veteran de box trădat de sportivul pe care l-a ajutat să devină campion mondial, și Caisă, noul său discipol în care învață să capete încredere.
     Detalii: www.docuart.ro  
(16.04.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: brasov 1987 doi ani prea devreme film, caisa film, caravana docuart constanta 2019, documentare romanesti, eu sunt hercule film, nunta anului film, tatal meu imre film

Opinii: