REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCaravana Docuart ajunge la Cinema Patria din Brașov


     Caravana Docuart revine pentru cea de-a 6-a ediție consecutivă la Cinema Patria, Brașov, în zilele de 15 și 16 martie, cu o selecție de filme documentare românești proiectate în compania regizorilor. Intrarea este liberă.
     Evenimentul propune o serie de producții premiate în cadrul festivalului de film documentar București Docuart Fest.
     Prima zi de proiecții va aduce spectatorilor trei documentare la finalul cărora realizatorii vor participa la sesiuni de întrebări și răspunsuri. Programul începe de la ora 18:00 cu Tatăl meu, Imre (regia Andreea Știliuc), despre un fotograf comparat cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, ale cărui creații sunt însă necunoscute publicului larg. Imre Kinszki este o victimă a Holocaustului, iar parcursul său se face cunoscut cu ajutorul fiicei sale, Judit, supravieţuitoare a tragediei. 
     De la ora 19:00 va fi proiectat documentarul lui Marius IacobEu sunt Hercule, despre trei maseuri din stațiunea balneoclimatică Băile Herculane.
     Seara se încheie cu o proiecție specială: Brașov 1987. Doi ani prea devreme. Documentarul lui Liviu Tofan urmărește un caz istoric inedit, rar expus în produsele media contemporane care vorbesc despre Revoluție și antecedentele sale. Un prolog pentru revoluţia ce avea să se întâmple în 1989, noiembrie 1987 a adus cea mai mare mișcare de protest în istoria comunismului român. După repetate tăieri de salarii, oamenii din Brașov au ieșit în stradă, în număr estimat de 10.000, și au strigat pentru prima dată „Jos Ceaușescu”. Sute au fost arestaţi și bătuţi, femei și copii, iar 61 dintre muncitori au fost deportaţi în orașe îndepărtate. Câțiva dintre aceștia se vor alătura discuției, alături de regizor, și vor povesti spectatorilor mai multe din culisele acestei întâmplări. 
     A doua zi de proiecții debutează cu un documentar dedicat clădirilor abandonate din Transilvania. Obiectele uitate păstrează încă memoriile trecutului, fără a se ști pentru cât timp. Dar pentru timpul rămas, József László oferă o perspectivă inedită în Spații abandonate, premiat pentru cel mai bun montaj la Docuart Fest 2018.
     În continuarea sa, va fi proiectat filmul Cutezătorii, un scurtmetraj în regia lui Tudor Botezatu care prezintă povestea uzurii morale a lucrătorilor artizanali din București.
     De la 19:20, discuția se mută asupra luptei pentru supraviețuire dusă de fermieri astăzi, în contextul marilor companii. Prin povestea unui grup de crescători de bovine din Transilvania, aflăm că atunci când fermierii se concentrează strict pe profit, legătura spirituală dintre om și animal tinde să se piardă. Oameni și vaci este un documentar realizat de Vargyasi Levente și Bányai Péter.
     Seria de proiecții este închisă cu filmul câștigător al marelui trofeu Docuart Fest 2018, de la ora 20:30, Nunta anului, în regia lui Bán József. Proiectul urmărește dinamica locuitorilor din Țara Oașului, care sunt plecați în străinătate la muncă în cursul anului, dar în luna august se întorc acasă în vacanță.
     Caravana Docuart este un proiect organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest. Caravana Docuart este cofinanțată de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).
(14.03.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: brasov 1987 doi ani prea devreme film, caravana docuart brasov 2019, cinema patria brasov, documentare romanesti, eu sunt hercule film, nunta anului film

Opinii: