REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmCaravana Docuart 2018 ajunge în Sibiu și Târgu Jiu


     Caravana Docuart își continuă traseul celei de-a 5-a ediții, proiectând la Sibiu în 21 martie și la Târgu Jiu în zilele de 22 și 23 martie o selecție de documentare românești contemporane, premiate și rar expuse.
     Prima oprire la Sibiu are loc miercuri, 21 martie la Librăria Habitus, unde vor fi proiectate cel mai bun documentar studențesc și filmul cu cea mai bună imagine în secțiunea principală, ambele premiate la festivalul documentarului românesc – București Docuart Fest 2017 (BDF). Cine iubește și lasă (R. Victor Gălușcă) va putea fi urmărit de la ora 20:00 și spune povestea celor 4000 de negative din anii ’60 găsite într-o casă abandonată, într-un sat aproape pustiu din România. De la 20:30, Secondo Me, în regia lui Pavel Cuzuioc. 
     Următorul oraș pe harta Caravanei este Târgu Jiu, unde spectatorii sunt așteptați cu opt proiecții în cele două zile în care evenimentul va fi prezent la Universitatea Constantin Brâncuși, Sala Amfiteatru 1, parter (Cal. Eroilor nr. 30).
     Prima zi de proiecții, 22 martie, începe la 18:00 cu același Cine iubește și lasă. De la 18:20 învățăm lecția despre cum acționând micro, influențăm macro, prin documentarul regizat de Ioana Grigore – Mereu pe fugă, dar nu și astăzi. La final, Ioana va fi prezentă la discuții pentru a povesti mai multe despre cazul satului în care astăzi există o practică ecologică datorită unei singure inițiative a unui om. De la 19:00 rulează Variațiuni pe un nume, cel mai bun documentar de televiziune în 2017 la BDF, în regia Violetei Gorgos, iar seara se încheie cu producția premiată pentru cel mai bun documentar românesc al anului – Varză, cartofi și alți demoni­ o satiră a realităților curente din agricultura europeană care observă îndeaproape cazul unui sat din România chiar prin ochii regizorul Șerban Georgescu.
     Vineri, 23 martie, Caravana propune 3 scurtmetraje studențești, începând cu 18:00: Interzis... la apă plată (R. Ioan Vintilă) – o frântură din viața de noapte a unui club din București, O viață ratată (R. Eugeniu Bocancea) – istoria de rezistență a unui național țărănist în fața represiunilor regimului socialist din România și Rise Up (R. Adrian Moisiu, Marius Mihordescu) flashurile de conștiință ale unui taximetrist bucureștean trăite cu o săptămână înaintea unei operații, iar filmul deține titlul pentru cea mai bună imagine în secțiunea sa. La finalul fiecăruia vom sta de vorbă cu tinerii regizori prezenți pentru sesiuni de Q&A.
     Caravana se încheie cu proiecția filmului Camera Obscură, de la 19:45, prezentând povestea cinecluburilor din România în anii comunismului: o bucată de istorie îndeaproape documentată, povestită de cinefilii de atunci și regizată de Gheorghe Preda.
     Proiectul este organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest. Caravana Docuart este cofinanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și Centrul Național al Cinematografiei (CNC). Parteneri: Este Film Festival, Librăria Habitus, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Tg. Jiu, Universitatea ”Constantin Brâncuși Târgu Jiu.
Intrarea este liberă.
Detalii: docuart.ro
(20.03.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: camera obscura documentar, caravana docuart 2018, secondo me film, varza, cartofi si alti demoni film

Opinii: