REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Câini”, nominalizat pentru European Discovery 2016


     Thriller-ul Câini (regia Bogdan Mirică) a fost nominalizat la trofeul European Discovery 2016 – Prix FIPRESCI, la Premiile Academiei Europene de Film.

     Cea de-a 29-a ediției a galei care răsplătește performanțele din cinema-ul european va avea loc pe 10 decembrie în Wroclaw (Polonia). Trofeul se acordă în fiecare an unui cineast talentat care a debutat în forță în lungmetraj. Bogdan Mirică a fost remarcat la Cannes, unde a obținut Premiul criticii – FIPRESCI, apoi la TIFF, unde a câștigat Trofeul Transilvania, și la Sarajevo, unde Câini a obținut două distincții importante.
     Nominalizările pentru Descoperirea Europeană a Anului au fost decise de un comitet format din critici și membri ai Academiei Europene de Film, iar câștigătorul va fi votat de cei circa 3000 de membri ai Academiei Europene de Film. Câini este una dintre cele cinci descoperiri ale anului, alături de Liebmann (regia Jules Herrmann), Sand Storm (regia Elite Zexer), The Happiest Day in the Life of Ollie Maki (regia Juho Kuosmanen) și Thirst (regia Svetla Tsotsorkova).
     Publicul din România îl va putea vedea începând de vineri, 23 septembrie, când filmul va ajunge în peste 70 de cinematografe din 34 de orașe. Câini va rula în cinematografe din București, Adjud, Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Bârlad, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Focșani, Galați, Iași, Mărășești, Odobești, Onești, Oradea, Oravița, Piatra-Neamț, Pitești, Ploiești, Reșița, Sibiu, Slobozia, Târgu-Jiu, Târgu-Mureș, Timișoara și Vulcan. În orașele fără cinematograf, filmul va ajunge cu o caravană al cărei traseu va fi anunțat în curând.
     Joi, 22 septembrie, o avanpremieră specială la Teatrul de Vară din Herăstrău, de la 20.30, îi va aduce în fața publicului pe Dragoş Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu, Raluca Aprodu, Emilian Oprea, Teodor Corban, Costel Cașcaval sau Constantin Cojocaru, alături de regizorul Bogdan Mirică și membri ai echipei.
     Proiecții de gală în prezența echipei sunt programate și la Iași (miercuri, 21 septembrie, de la 18.00 și 20.30, Casa de Cultură a Studenților), Târgu-Mureș (vineri, 23 septembrie, ora 21.15, Palatul Culturii, la TIFF Mureș), Cluj-Napoca (sâmbătă, 24 septembrie, ora 20.00, Cinema Florin Piersic).
     Detalii: www.caini-filmul.ro
 
(19.09.2016)

Cuvinte cheie: avanpremiera romaneasca, bogdan mirica, caini film, european discovery prix fipresci 2016, vlad ivanov

Opinii: