REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Brutus”, scurtmetraj despre al Doilea Război Mondial, se filmează în România


     Scurtmetrajul Brutus, cea de-a doua parte a trilogiei despre al Doilea Război Mondial, Witnesses, se filmează în România, în colaborare cu Alien Film, reprezentată de producătoarea Iuliana Tarnovețchi.
     Filmul se bucură de experienţa unei echipe internaţionale. Costa Fam, regizorul și scenaristul filmului, este din Rusia, directorul de imagine este Giora Bejach, din Israel, care a luat premiul pentru imagine oferit de European Film Academy cu Lebanon (2010) și care este cunoscut pentru tehnica PoV. De asemenea, producătorii implicați sunt: Yan Fisher Romanovsky (SUA), Alexei Petruhin (Rusia), Gabi Ilioiu (SUA), Loreto Rodríguez (SUA).
Castingul include actori cunoscuţi din Ucraina și Rusia printre care actrița Oksana Fandera, în rolul stăpânei lui Brutus, și Philip Janowski, în rolul lui Hurst, ofițerul SS. În rolurile secundare au apărut și actori români: Ion Grosu, Lucia Maier și Alexandrina Halic.
     Filmările au început la jumătatea lunii august și s-au desfășurat în mai multe locații din România pe parcursul a 14 zile. Echipa și actorii au mers la Fortul Jilava, în centrul vechi din București, pădurea Brănești, la Palatul Știrbey și Studiourile MediaPro din Buftea. Yan Fisher Romanovsky este la prima vizită în România, dar a fost impresionat de locații și de profesioniști, motiv pentru care va lua în considerare să lucreze și pe viitor aici, cu alte producții străine.
     Primul scurtmetraj din trilogie, Shoes, urmărește povestea unei perechi de pantofi începând cu vitrina unui magazin și până la mormanul de încălțăminte din lagărul de la Auschwitz. A fost premiat la festivaluri internaționale precum Festivalul de Film International de la Monaco, Video Festival Imperia (Italia), Radiant Angel Festival și Artkino Festival (Russia) și a participat la Clermont-Ferrand (Franța), Russian Cinema Week (Israle), Doors to Russian Cinema (SUA) ș.a.
     Brutus, care se filmează acum în România, e narat din perspectiva unui ciobănesc german asupra legilor antisemite și cruzimii războiului. Acțiunea se petrece în perioada interbelică și se continuă în timpul războiului: Brutus e salvat dintr-un adăpost și crescut de stăpânii săi evrei până când ajunge la un ofițer nazist și e dresat să ucidă. Scurtmetrajul e o adaptare a cărții omonime scrise de Ludvik Aškenazy.
     Ultima parte a trilogiei, Violin, are ca subiect o vioară, obiect care trece, alături de personajele pe mâinile cărora ajunge, prin ororile războiului, până în momentul prezentului. Întreaga serie de scurtmetraje este programată să fie lansată în circuitul festivalier internațional la începutul verii 2016.
Detalii: Witnesses
 

Cuvinte cheie: costa fam, filmat in romania, iuliana tarnovețchi, productie alien film, witnesses film

Opinii: