REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Brașov 1987. Doi ani prea devreme”, la Cinemateca Românească de la ICR Londra


     La 30 de ani de la revolta de la Brașov, „Cinemateca Românească” de la Institutul Cultural Român din Londra prezintă, în data de 16 noiembrie, în premieră britanică, documentarul Brașov 1987. Doi ani prea devreme, ca un eveniment de celebrare a eroismului muncitorilor brașoveni, care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva dictaturii ceaușiste.
     Seara se va deschide cu un cuvânt introductiv al lui Dan Mihalache, Ambasadorul României la Londra, iar după proiecție va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Sorin Mîndruțescu, organizatorul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov, moderată de Dorian Branea, directorul ICR Londra.
     Filmul, în regia lui Liviu Tofan, este produs de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Televiziunea Română, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, și a fost prezentat în avanpremieră la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov.
     Documentarul prezintă evenimentele de la Întreprinderea de Autocamioane Brașov (Steagul Roșu), de la greva spontană care a pornit în noaptea de 14 spre 15 noiembrie, până la demonstrația care a ajuns în centrul Brașovului, la sediile de partid (Comitetul Județean și Comitetul Municipal/ Primăria), și modul în care a fost înăbușită revolta.
     „Am vrut să recuperez acest moment de istorie. Este un moment de istorie foarte important, foarte semnificativ și foarte puțin cunoscut, din diverse cauze. Mi-a fost clar că măcar acum, la momentul aniversării a 30 de ani, să încercăm să îl recuperăm și să rămână pentru azi, pentru mâine,” a declarat regizorul, precizând că prin acest film „trebuie să le povestim tinerilor de azi ce s-a întâmplat atunci”.
     Detalii: www.icr-london.co.uk
(15.11.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: documentare romanesti, festival de film si istorii de la rasnov, institutul cultural roman londra, liviu tofan, revolta de la brasov film

Opinii: