REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Bogdan Naumovici a văzut ”Zimnicea”, declarat oraș-martir în 1977


     Martie, 1977. Zimnicea, un oraș adormit de câmpie, devine oraș-martir în câteva ore. Locul în care nu se întâmplă nimic ajunge subiect de știri în timpul cutremurului. Povestea oficială este despre un oraș dărâmat, în proporție de 80%. Autoritățile de la București, copleșite de dezastrul din Capitală, sunt surprinse de acest eveniment din județul Teleorman.
     Bogdan Naumovici a vrut să ne spună povestea reală, în scurtmetrajul Zimnicea. Niște activiști speriați au raportat greșit la București. După care, de teama consecințelor, au început să dărâme orașul ca să transforme minciuna în adevăr.   
     Povestea aproape suprarealistă din perioada comunistă i s-a părut tentantă lui Naumovici, care a scris scenariul și a debutat în regia de film cu acest scurtmetraj. Totul se întâmplă în biroul președintelui Consiliului Județean Teleorman, unde au fost chemați fostul și actualul primar. Zguduiala, panica, raportarea greșită la București, motivațiile minciunii și consecințele ei, totul se întâmplă în câteva ore. Nicolae Ceaușescu trebuie să vină în vizită de lucru, așa că orașul trebuie să arate ca ”după un cutremur devastator”.
     Cele câteva personaje, intrepretate de Dan Aștilean, Mihai Călin, Gavril Pătru, Iulia Verdeș, dau credibilitate poveștii. Naumovici s-a documentat din presa vremii și din interviurile cu oameni implicați. A construit o satiră a vremurilor și locului, cu semnificație pentru modul în care funcționau lucrurile în perioada comunistă. Laura Baron este producătorul filmului.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bogdan naumovici, dan astilean, laura baron, zimnicea oras martir in 1977, zimnicea scurtmetraj

Opinii: