REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBogdan Mureșanu ne-a făcut un ”Cadou de Crăciun”


     Este pentru prima dată când o producție românească ajunge în primele zece propuneri la un Oscar pentru scurtmetraj, o performanță specială pentru regizorul Bogdan Mureșanu, dar și pentru cinematografia românească.
     Cadoul de Crăciun este cel mai premiat film al anului, la festivaluri internaționale de pe toate continentele, câștigătorul Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj.
     O avalanșă de premii a început în 2018, rostogolindu-se până la această selecție în primele zece scurtmetraje candidate la Oscar. În 13 ianuarie vom afla dacă filmul rămâne în primele cinci.
     Bucuria echipei de la casa de producție Kinotopia este diminuată de indiferența autorităților pentru promovarea acestui succes, chiar dacă povestea unei familii care se pregătește pentru Crăciunul din 1989 vine în contextul împlinirii a 30 de ani de la revoluție. Ne lăudăm cu premiile cineaștilor români, un fenomen cinematografic care durează de mai mulți ani, dar suntem mereu ”luați prin surprindere” și reacționăm în ralenti / slow motion. A primit sprijin doar de la Uniunea Cineaștilor din România și de La DACIN SARA.
     În cei doi ani de periplu festivalier, Cadoul de Crăciun a primit premii pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cel mai bun regizor, cel mai bun actor (Adrian Văncică) și laude pentru Ioana Flora, imagine (Tudor Platon) și sunet (Sebastian Zsemlye). Toate compartimentele au funcționat impecabil. Bogdan Mureșanu a aflat de nominalizare de la un prieten cineast bulgar, pentru că are acum o impresionantă legătură cu oameni din multe țări.   
     Între timp, lucrează la un scurtmetraj de animație, Magicianul, în care una dintre voci este cea a lui Luca Toma, copilul din Cadoul de Crăciun.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 
(23.12.2019)

Cuvinte cheie: bogdan muresanu, cadoul de craciun scurtmetraj, kinotopia, nominalizare la oscar 2020

Opinii: