REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



BIEFF 2018 - conexiuni umane dincolo de bariere


     Ajuns la cea de-a opta ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 26 martie și 1 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în sălile de cinema.
     Embracing Otherness este numele sub care ediția BIEFF de anul acesta invită la un nou exercițiu de empatie, prin care propune publicului să îmbrățișeze atât multitudinea poveștilor reale din jur, cât și posibilitățile fără limită ale limbajului cinematografic de a le reprezenta și pune în discuție. Chestionând modalitățile prin care conștientizăm și internalizăm nevoile specifice și contextele particulare – identitare, culturale, sociale, politice – ale indivizilor și ale comunităților cu care interacționăm, ne întrebăm cum ne pot apropia de fapt diferențele dintre noi? În ce fel poate fi explorată, extinsă și depășită în societate propria zonă de confort?
     Competiția internațională este organizată discursiv în cinci teme relevante pentru societatea contemporană – revine așadar cu 26 de scurtmetraje care demontează cu îndrăzneală și fără compromisuri prejudecățile omniprezente în discursurile din mass-media, reflectând asupra alterității și propunând noi metode prin care ne putem identifica cu cei din jurul nostru: intimacy in the digital age, human nature / mother nature, (self)portrait of the artist as a young man, a lie that tells the truth, embracing the female gaze.
     Printre highlight-urile competiției se numără cele mai noi lucrări semnate de cineaști recunoscuți, cu universuri cinematografice aparte, ca João Pedro Rodrigues, Yann Gonzalez sau Yorgos Zois, și de câteva dintre cele mai puternice și actuale voci creative din lumea artelor vizuale, ca Lawrence Abu Hamdan, Ali Cherri, Laure Prouvost, Roee Rosen sau duo-ul Metahaven. Informațiile complete despre filme vor fi disponibile în curând pe www.bieff.ro.
     Parteneriatele BIEFF, unice în țară, cu câteva dintre cele mai importante festivaluri europene de film revin anul acesta, cu noutăți substanțiale și cu aceeași invitație adresată publicului de a demonta barierele din calea conexiunilor umane. Așadar, publicul va putea vedea la ediția de anul acesta retrospective din programele mai multor festivaluri importante: Berlinale – Forum Expanded, Quinzaine des Réalisateurs (cunoscută internațional ca Directors’ Fortnight) a Festivalului de Film de la Cannes, Rotterdam IFF – A Dutch Perspective, Sarajevo IFF – European Shorts și Golden Shorts: Best Films in Major Festivals.
     BIEFF a fost desemnat câștigătorul Premiului pentru promovarea culturii române în lume, acordat de Administrația Fondului Cultural Național „unei inițiative ce a activat colaborări și parteneriate internaționale în 2017 și a prilejuit întâlnirea publicului internațional cu artiști și producții artistice din România”. Cu această ocazie, BIEFF 2018 include în selecție un număr mai mare de producții și coproducții autohtone, care pot fi văzute în programul Romanian Cinematic Experiments.
     Detalii: BIEFF
(19.02.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bieff 2018, bucharest international experimental film festival, festival de film bucuresti, film experimental

Opinii: