REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBIEFF 2016: Scurtmetrajele câștigătoare la Locarno și Rotterdam


     Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București aduce trei noi programe în 2016: You Run Through My Veins, Journeys into Subconscious, Love Is the Sweetest Experiment.
 
     Astfel, publicul bucureștean va putea vedea câștigătorul Tiger Award la Rotterdam 2015 și cele mai provocatoare scurtmetraje din competiția aceluiași festival, în cadrul secțiunii You Run Through My Veins.
     „Filme din programul You Run Through My Veins conturează natura profund contradictorie a legăturilor noastre afective, care pe de o parte ne hrănesc, ne protejează și ne susțin în evoluția noastră, în timp ce, pe de altă parte, ne pot limita libertatea personală și impulsul natural de a explora viața, prin modele de comportament și de gândire mai mult sau mai puțin conștiente, dar adânc imprimate în propriul psihic”, spune Adina Pintilie, curatorul selecției BIEFF.
     Greetings to the Ancestors, câștigătorul Tiger Award 2015, regizat de Ben Russell – o mostră de etnografie psihedelică – combină elemente de documentar, etnografie și cinema oniric, pentru a ilustra fluiditatea frontierelor conștiinței. În Time and Place, a Talk with My Mom, Martijn Veldhoen își îndreaptă camera de filmat către povestea vieții mamei sale, într-un experiment cinematografic unic, ce reconstituie cincizeci de ani din viața acesteia. Un spațiu intim, în care nota profund personală se contopește cu condiția umană în genere, este creat de Nina Yuen în Raymond, un așa-zis monolog al tatălui artistei.
     Programul este rezultatul unei colaborări cu Festivalul de la Rotterdam, susținută de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.
     Journeys into Subconscious, o nouă secțiune tematică în competiția internațională BIEFF, prezentată cu sprijinul Ambasadei Suediei și al Forumului Cultural Austriac, invită spectatorii la introspecție asupra straturilor profunde ale minţii.  
     Câştigător al premiului Cinema & Gioventù la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2015, filmul lui Marcus Lindeen, Dear Director, este o creație captivantă care vorbeşte despre căutarea identităţii. Freud and Friends de Gabriel Abrantes va putea fi vizionat la BIEFF la o lună după premiera sa în cadrul Berlinale 2016. Premiat cu Menţiunea Specială în cadrul debutului său de anul trecut la Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, The Exquisite Corpus, realizat de Peter Tscherkassky, are ca material şi bază tematică imagini erotice culese din surse variate. My Mommy, regizat de artistul FALCK, înfățișează o cameră goală, fără decor, în care două femei de vârsta a doua interpretează o scenă sfâşietoare despre abuzul unui copil.
     Love Is the Sweetest Experiment – o colecție de viziuni extrem de sensibile asupra variatelor forme ale iubirii: fie că este vorba de afecțiune împărtășită, de dragoste imposibilă, de atașament părintesc, de îndrăgostiri online sau de erotism nestăvilit, cele șase scurtmetraje vor introduce publicul în atmosfera festivalului și în freamătul specific Valentine's Day, cu ocazia proiecției organizate la Lente & șotron, sâmbătă, 13 februarie, de la ora 20:00. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
     Filmele din program sunt: Mondial 2010 (regiza de Roy Dib), Undress Me (regia Victor Lindgren), Noah (regia Walter Woodman și Patrick Cederberg), Questions to My Father (regia Konrad Mühe), You and Me (regia Karsten Krause) și Florentina (regia Eva Pervolovici).


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bieff 2016, eva pervolovici, locarno film festival, rotterdam film festival

Opinii: