REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBIDFF 2016:  ”Sonder”, un film avangardist de dans


     Efectul primei ediții a Bucharest International Dance Film Festival, din 2015, a fost apariția unor scurtmetraje românești cu și despre dans în 2016. Producătoarea Anamaria Antoci și coregrafa Simona Deaconescu, inițiatoarele evenimentului, au ca obiectiv, pe termen lung, încurajarea acestor proiecte. Programul a avut competiția oficială, masterclass-uri la UNATC, performance, proiecții speciale la Centrul Național al Dansului București.

     Anamaria Antoci și Simona Deaconescu sunt partenere la Tangaj Dance, care a produs un scurtmetraj avangardist – Sonder, care a avut premiera în cadrul festivalului. În aceeași zi, au mai fost proiectate premiera Up Stairs, realizat de Alina Ușurelu și Irina de Marinescu, și trei scurtmetraje create prin colaborarea dintre studenții de la UNATC și UNARTE. Sonder, regizat de Simona Deaconescu și produs de Anamaria Antoci, nu este un dans filmat, ci o poveste spusă prin mișcare, fără cuvinte și fără muzică. Câțiva dansatori se confruntă într-un spațiu atemporal, o luptă scrâșnită pentru dragoste și putere. Respirația întretăiată, zgomotul pietrișului, sunetele metalice din background sunt la fel de importante ca mișcarea. Absența muzicii elimină efectul melodramatic, accentuează mesajul. Imaginea este vehiculul cel mai important și camera directorului de fotografie Tudor Panduru este încă un personaj. 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
(28.11.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anamaria antoci, bidff 2016, bucharest international dance film festival 2016, simona deaconescu, sonder film, tangaj dance

Opinii: