REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmBERLINER, în regia lui Marian Crișan, în cinematografe din 23 februarie


     Din 23 februarie, BERLINER va avea putea fi văzut în cinematografele în care se pot organiza proiecții în acest moment. Programată pe 27 noiembrie 2020, premiera națională a filmului a fost amânată din cauza normelor de siguranță în vigoare.
     „Nu a fost un an ușor pentru nimeni, nici pentru cei ce lucrează în producția de film, nici pentru cei care se ocupă de distribuția de film sau de sălile de cinema. Lumea se schimbă. Vizionarea unui film de cinema pe marele ecran e pusă sub semnul întrebării. Eu însă sunt printre cei care speră ca lumea să revină în sala de cinema. Sper ca lansarea filmului nostru să fie unul dintre demersurile care vor readuce publicul în sală. Filmul nostru va fi programat în marea majoritate a sălilor deschise la această oră și vom încerca să fim prezenți alături de actori la cât mai multe proiecții pentru a ne întâlni cu publicul” spune regizorul Marian Crișan.
     Cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului îl urmărește pe Mocanu, un politician în plină campanie pentru un loc în Parlamentul European, care rămane blocat la Salonta, un orășel de provincie, de unde hotărăște să-și continue campania electorală. Sediul de campanie va fi chiar casa unuia dintre săteni, tractorist de meserie. „Ce m-a interesat atunci când am început dezvoltarea acestui film au fost mecanismele de manipulare folosite de politicieni atunci cand se apropie alegerile. Aceste cicluri (sau circuri) electorale, în care cetățenii sunt atrași, manipulați și apoi uitați din nou până la următoarele alegeri. Se întâmplă pretutindeni desigur, dar pe mine m-a intersat să observ alegerile într-un orășel de provincie, departe de Bucuresti sau de Bruxelles. Unul dintre locurile unde după cum ne amintim și « morții pot să voteze ». Trăim într-o eră în care suntem bombardați pe telefoanele smart cu mesaje de tot felul care ne spun ce să mancăm, cum să ne îmbrăcăm, ce să găndim, cu cine să votăm. Suntem manipulați prin mesaje emoționale puse la cale de echipe de marketing. Care sunt mecanismele din spatele acestui fenomen, care e granița dintre emoțiile noastre reale și emoțiile induse de media?BERLINER este și filmul unui oraș, orașul meu natal, Salonta”, declară Marian Crișan.
     În rolurile principale sunt actorii Ion Sapdaru și Ovidiu Crișan. Alături de ei, din distribuția filmului fac parte Maria Junghietu, Sorin Cociș, Ion Rușcuț, George Dometi, Petre Ghimbașan, Eugen Țugulea și Ioana Chițu.
     BERLINER va rula în această primă fază în: București (Cinema ElvirePopesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union), Iași (Cinema Ateneu), Oradea (Cinema Palace), urmând să fie programat în viitorul apropiat și în alte orașe, atunci când redeschiderea cinematografelor va face acest lucru posibil. Toate informațiile noi vor fi communicate pe pagina de Facebook a filmului:
     Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Moscova, unde a fost distins cu Premiul ‘Keen Eye’ - Russian Cinema Club Federation. Au urmat Cottbus IFF Germania, Arras Film Festival Franța, Trieste International Film Festival în Italia, Making Waves în Statele Unite.
     BERLINER | THE CAMPAIGN are la bază un scenariu scris de Marian Crișan și Gabriel Andronache. Imaginea îi aparține lui Oleg Mutu, scenografia este semnată de Simona Pădurețu, costumele de Anca Miron și Sonia Constantinescu, iar montajul de Tudor Pojoni. Producătorii filmului sunt Marian Crișan și Anca Puiu.
     Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Zenith Media, Chainsaw Europe, SAL-PAN, Intevași VPK, filmul este produs de Rova Film în co-producție cu Mandragora și va avea premiera națională pe 26 februarie, fiind distribuit în România de Rova Film și Iadasarecasa. Parteneri media: Radio Guerrilla, Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, Ziarul Metropolis, Liternet, Movie News, CineGhid, AARC.ro – All About Romanian Cinema, Radio România Cultural.
(16.02.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: berliner film, ion sapdaru, mandragora, marian crisan, ovidiu crisan, rova film, the campaign movie

Opinii: