REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAvanpremiere româneşti şi proiecţii speciale, la Festivalul Ceau, Cinema!


     Arest, cel de-al doilea film regizat de Andrei Cohn, şi Superhombre, documentarul despre cunoscutul alpinist timişorean Horia Colibăşanu, vor putea fi văzute în avanpremieră la Timişoara la Ceau, Cinema!, care va avea loc între 18 şi 21 iulie.
     A şasea ediţie a festivalului se va deschide cu drama de epocă austriaco-germană Domnişoara Paradis, în prezenţa actriţei germane de origine română Maria Drăguş, şi se va încheia cu comedia poliţistă franceză Ancheta, de Quentin Dupieux. De asemenea, actorul Vlad Ivanov va discuta cu publicul după o proiecţie specială a filmului maghiar Apusul (regia László Nemes), unde interpretează rolul principal masculin.
     Prezentat recent la prestigiosul Festival de la Karlovy Vary, Arest (2019, regia Andrei Cohn) îi are în rolurile principale pe Alexandru Papadopol şi Iulian Postelnicu. Filmul spune povestea unui arhitect care, în 1983, este arestat de miliţie fără prea multe explicaţii şi pus într-o celulă cu un deţinut de drept comun, folosit de Securitate ca torţionar. 
     Realizat de Lucian Mircu şi Mircea Gherase, documentarul de debut Superhombre (2019), produs la Timişoara, îl are în centru pe alpinistul Horia Colibăşanu, surprins în mijlocul familiei şi mai ales în timpul pregătirii pentru o ascensiune pe Everest. La proiecţia în aer liber de la Grădina de Vară „Capitol” vor lua parte Horia Colibăşanu şi echipa filmului.
     În Domnişoara Paradis (Licht/Mademoiselle Paradis, Austria-Germania, 2017), regizat de Barbara Albert, actriţa Maria Drăguş interpretează o tânără şi genială pianistă oarbă din Viena sfârşitului de secol 18. Pentru rolul său memorabil, Maria Drăguş a fost nominalizată la Premiile Filmului Austriac. Proiecţia filmului şi prezenţa actriţei la Ceau, Cinema! sunt posibile cu sprijinul Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara.
     Excentricul regizor francez Quentin Dupieux revine cu o trăsnită comedie poliţistă, Ancheta (Au Poste!, 2018), cu Benoît Poelvoorde în rolul unui detectiv aiurit. Un film cum nu se poate mai potrivit pentru o proiecţie sub cerul liber la Grădina de Vară „Capitol”, la Gala de închidere a acestei ediţii noir. Proiecţia este organizată cu sprijinul Institutului Francez din Timişoara.
     Câştigător al premiului criticii la Festivalul de la Veneţia, Apusul (Napszállta, 2018) este al doilea lungmetraj al regizorului László Nemes. O dramă de epocă plasată înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, în Budapesta anului 1913, în care Vlad Ivanov joacă rolul unui proprietar de magazin de pălării unde speră să lucreze tânăra protagonistă a filmului. Vlad Ivanov va participa la o discuţie cu spectatorii după proiecţie şi, separat, va susţine un masterclass cu intrare liberă despre cum îşi construieşte rolurile de „bad guy”.
     De proiecţii speciale vor avea parte şi filmele româneşti Bacalaureat (2016, regia Cristian Mungiu), în prezenţa actorilor Maria Drăguş, Mălina Manovici şi Vlad Ivanov, cei trei membri ai juriului, şi Lemonade (2018, regia Ioana Uricaru), care va fi proiectat în cinematograful modernizat din comuna Gottlob.
     Secţiunea DOC-minică, dedicată în acest an documentarelor-portret regizate de femei, este completată cu Distanța dintre mine și mine (2018), filmul de succes cu şi despre Nina Cassian, realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu, după o idee a producătoarei Ada Solomon.
     Detalii: www.ceaucinema.ro
(08.07.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: apusul film, arest film, bacalaureat film, ceau cinema 2019, distanta dintre mine si mine film, festival de film timisoara, lemonade film

Opinii: