REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Avanpremieră „Vibrația fluierului”, de Dumitru Budrala


     Proiecţia filmului Vibrația fluierului, cea mai recentă producție semnată de Dumitru Budrala, va avea loc sâmbătă, 4 august 2018, de la ora 22:00 ,în cadrul Festivalului „Sus pe muntele din Jina”. Filmul va fi proiectat pe un ecran imens, în aer liber, în Șesul Jinarilor, în prezența regizorului.
     Vibrația fluierului este o experiență meditativă, un periplu fabulos în sufletul unor veritabili oameni ai muntelui, artiști ai naturii, păstorii care cântă la fluier pe crestele Carpaților, o radiografie muzicală a istoriei și mitologiei unor localități vechi din mărginime. Transmisă din tată în fiu, asemenea celorlalte taine ale păstoritului, tradiția cântatului la fluier nu are doar o valoare inițiatică, ci mai ales una identitară.
      Filmul explorează mitologia cântatului la fluier și o serie de ritualuri ce sunt menite să aducă liniștea și bunăstarea comunităților de păstori: tinerii curajoși se inițiază în tainele fluierului punându-și o „călămâzdră” în sân - ca o mantră a invulnerabilității -, cine poate cânta o temă de nouă ori dintr-un suflu va fi dus pe alte tărâmuri de „bunele domnului”, iar fluierul fermecat care îndepărtează gadina este obiectul magic dorit de toți păstorii.
     „Am încercat să redau în acest film frumusețea muzicii păstorilor din Carpați, metafizica sunetului de fluier, acest instrument ancestral care a însoțit mereu viața păstorului român presărată cu tradiții și reguli neschimbate de secole. Participanții la festival vor avea șansa de a viziona filmul în avanpremieră sâmbătă, în aer liber, sus, pe munte, într-un cadru fabulos”, a declarat Dumitru Budrala, regizor și director fondator Astra Film Sibiu.
 
(03.08.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film sibiu, documentare romanesti, dumitru budrala, pastori, vibratia fluierului film

Opinii: