REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAvanpremieră „Sieranevada”, la Casa Filmelor de la Plai


     Avanpremiera Sieranevada, câștigătoarele Ceau, Cinema! și o selecție de scurt-metraje regionale sunt principalele atracții ale Casei Filmelor, din cadrul festivalului Plai, ediția XI (8 - 11 septembrie, Muzeul Satului Bănățean).
     După ce a deschis competiția oficială a celei de-a 69-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (11-22 mai 2016), cel mai nou lungmetraj semnat de regizorul Cristi Puiu, Sieranevada va deschide seria de proiecții de la Casa Filmelor, vineri, 9 septembrie, de la ora 18.00.
     Programul de sâmbătă, 10 septembrie, începe la ora 16.00 cu filmul recompensat cu Premiul Publicului și mențiunea specială a juriului la ediția din acest an a festivalului Ceau, Cinema!: Soră-mea, în regia lui Kinga Debska (Polonia). În distribuţie se regăsesc câţiva dintre cei mai cunoscuţi actori polonezi ai momentului. Subiectul este universal și emoționant: două surori trebuie să facă faţă ideii că părinţii lor se apropie de sfârşitul vieţii.
     De la ora 18.00, va fi proiectat câștigătorul competiției Ceau, Cinema! din acest an, Viaţa e o trompetă, în regia lui Antonio Nuic, cunoscut regizor croat născut în Bosnia. „Un film cu un ansamblu de actori care joacă cu naturalețe și autenticitate, o regie cu mână sigură și atentă la detalii, un umor care izvorăște din situații vitale. Un film care ne aduce aminte că un sunet de trompetă reînnoadă țesătura fragilă a relațiilor dintr-o familie” - a fost motivația juriului pentru premiul acordat.
     În încheierea zilei de sâmbătă, de la ora 23.00 (după concertele de la scena mare) este celebrată cinematografia portugheză, prin prezentarea unei selecții de scurtmetraje premiate recent în cadrul festivalului partener Curtas Vila do Conde (Portugalia).
     Duminică, 11 septembrie, au loc trei sesiuni de scurtmetraje noi, sub numele TimișoArad. De la ora 16.00, își prezintă filmele patru tineri regizori din Arad. De la ora 17.00 vor fi proiectate scurtele Vinovat de libertate, în regia lui Mihai Stanciu, și Pieptiș, în prezența regizorului Patrick Brăila. Palmaresul festivalului Timishort 2015 va putea fi vizionat în încheierea programului Casei Filmelor din acest an, de la ora 18.00.
     Casa Filmelor poate găzdui până la 70 de spectatori, cu sonorizare asigurată la căști. Proiecțiile sunt derulate, pentru al cincilea an la rând, de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.
     Detalii: www.plai.ro // www.mareleecran.net // www.facebook.com/PeliculaCulturală
(07.09.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: casa filmelor de la plai, festival de film ceau cinema, sieranevada film, timisoara

Opinii: