REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAvanpremieră „Omulan” la UNATC     
     Proiecţiile Să Film! de la UNATC, organizate de revista Film Menu, adună studenţi şi profesori, dar şi cinefili. Întâlnirile lunare la Cineclub au vizionări de film, urmate de discuţii cu echipa de realizatori. În ianuarie, propunerea a avut două momente de interes – avanpremiera scurtmetrajului de animaţie Omulan, realizat de Matei Branea, şi documentarul Toto şi surorile lui, realizat de Alexander Nanau.
Criticul de film Andrei Rus, gazda cineclubului, vrea să reia tradiţia vechilor cinematografe şi să aducă în fiecare seară un scurtmetraj şi un lungmetraj. Motivaţia este că filmele scurte au o mică vizibilitate, mai mult festivalieră.
La vizionarea animaţiei Omulan a venit toată echipa: Matei Branea, producătorii Helga Fodorean şi Paul Negoescu, Tudor Petre (sound design) şi compozitorul Vlaicu Golcea, Tudor Calnegru (animaţie şi VFX), Ana Branea (editor).

Filmul a stârnit interes cu atât mai mult cu cât personajul lui Matei Branea a apărut în mai multe poveşti animate, dar este prima dată când regizorul realizează un scurtmetraj de 15 minute. Producţia a durat trei ani şi a fost susţinută financiar de CNC.
 
Omulanul lui Matei Branea pare să aibă destinul Omuleţului lui Gopo, evoluând cu fiecare poveste, dar păstrând simplitatea desenului. Autorul face o reverenţă, în stil personal, cu mult umor, şi în faţa lucrărilor lui Brâncuşi – Masa tăcerii şi Coloana infinitului. 
Matei Branea este autor de benzi desenate şi realizator de filme de animaţie, doctorand la UNATC, elev al profesorului Radu Igazsag.
 
Branea este cunoscut şi pentru spoturile Festivalului NexT sau grafica pentru revista Film Menu a UNATC. 
Detalii: branea.ro
Imagine: Dan Ţuculescu 
 
 
 

Cuvinte cheie: alexander nanau, andrei rus, cineclub sa film, matei branea, omulan, toto si surorile lui, unatc

Opinii: