REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAvanpremieră Les Films de Cannes à Bucarest, 29 mai - 4 iunie


Les Films de Cannes à Bucarest aduce în premieră, între 29 mai - 4 iunie, la Cinema Studio, cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu, Comoara, alături de câteva titluri de la Cannes 2014.

     Comedia Comoara, inspirată de povestea adevărată a unor căutători de comori împătimiţi, va fi proiectată zilele acestea în secţiunea Un Certain Regard, la Cannes.
Tot de la această ediţie a Festivalului de la Cannes va veni şi o serie de scurtmetraje româneşti, din programul Short Film Corner.
Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de la Cannes a început ieri, pe Coasta de Azur, cu filmul La Tête haute, în regia lui Emmanuelle Bercot. Timp de 12 zile, o selecţie a celor mai bune producţii noi, majoritatea în premieră mondială, rulează pe ecranele festivalului.
Peste 30 dintre ele vor fi aduse pentru prima dată publicului din România, între 23 - 29 octombrie, la cea de-a şasea ediţie Les Films de Cannes à Bucarest.
Spectatorii vor avea ocazia acum să (re)vadă, printre altele, Winter Sleep (r. Nuri Bilge Ceylan, Palme d’Or 2014), Mommy (r. Xavier Dolan, Premiul Special al Juriului), Leviathan (r. Andrei Zviaghinţev, Premiul pentru scenariu), Les Combattants/ Love at First Fight (r. Thomas Cailley, Premiul Quinzaine de Réalisateurs), White God (r. Kornel Mundruczo, Premiul Un Certain Regard).
Anul acesta, organizatorii Les Films de Cannes à Bucarest îşi propun să pregătească festivalul din toamnă împreună cu spectatorii săi.
Aceştia pot vota pe site-ul oficial www.filmedefestival.ro, afişul pe care-l consideră cel mai potrivit, precum şi a treia sală de proiecţie, pe lângă cele stabilite deja, Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu. Ei vor avea de ales între Cinema Patria, Cinema PRO şi Cinematograful Ţăranului Român.
Totodată, până pe 24 mai, pe pagina de Facebook a Les Films de Cannes à Bucarest, mini-corespondenţe de la Cannes vor da detalii despre atmosfera din festival. Printre cei care vor transmite live impresii de pe Coasta de Azur va fi criticul de film Magda Mihăilescu, alături de un grup de liceeni şi studenţi la actorie.
Fimele prezentate în avanpremiera din 29 mai – 4 iunie sunt distribuite de 42 km film, Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Parada Film şi Asociaţia Secvenţe.
Les Films de Cannes à Bucarest este  organizat de Asociaţia Cinemascop. Evenimentul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest.


Galerie Foto

Cuvinte cheie: comoara film, corneliu porumboiu, les films de cannes a bucarest 2015, romanian short waves 2015

Opinii: