REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAstra Film Festival Sibiu anunță selecția oficială pentru ediția 2018


     Cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional Astra Film la Sibiu are loc între 15 și 21 octombrie, Programul cuprinde 101 titluri, din care 56 de filme vor participa în cele 5 secțiuni competiționale. 11 documentare vor avea premiera mondială, iar 40 au premiera națională. Câștigătorii secțiunilor competiționale vor fi anunțați sâmbătă, 20 octombrie.
     În ediția 2018, Astra Film Festival aniversează 25 de ani de explorare și experimentare a condiției umane prin cinematografia realității. Timp de 7 zile, în 9 spații special amenajate în centrul istoric al orașului, publicul va avea de ales dintr-o selecție a celor mai bune 101 filme produse recent în România și în lume. Selecția a fost făcută dintr-un număr record de peste 3.000 de filme, care au fost înscrise în acest an, și include 10 producții românești.
     Competiția de film de non-ficțiune se va desfășura pe 5 secțiuni, astfel: Internațional (cu 9 filme selecționate), Europa Centrală și de Est (10 filme), România (10 filme), Scurtmetraj (12 filme), Student (15 filme). Printre documentarele românești sunt Licu, o poveste românească, de Ana Dumitrescu, Caisă, de Alexandru Mavrodineanu sau Valea Jiului, de Alexandra Gulea.
     Acestor producții li se adaugă cele 45 de filme prezentate în afara competiției, în cadrul programelor tematice, în format experiențial (realitate virtuală și proiecții 360 de grade), precum și în cadrul Astra Film Junior, un festival-în-festival dedicat formării generației următoare de cinefili și realizatori de film documentar, aflat la a 10-a ediție.
     Programul ediției din 2018 include, de asemenea, conferințe, discuții panel, masterclass-uri, întâlniri ale profesioniștilor din industrie, concerte și Q&A cu realizatorii prezenți la Sibiu.
     “Selecția de filme a ediției 2018 este relevantă pentru lumea în care trăim, unde tot mai multe întâmplări zilnice din sfera politică și socială afectează însăși esența condiției noastre umane și tot mai puține reușesc să ne redea credința în umanitate. Într-o perioadă în care viața chiar bate filmul, producțiile selecționate aduc noutate genului atât prin varietatea și complexitatea subiectelor, cât și prin creativitatea abordării stilistice. Astra Film Festival aniversează astfel 25 de ani de experimentare și explorare cinematografică a realității, într-un spațiu creat anume pentru cunoașterea și înțelegerea micro și macro cosmosului uman”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.
     Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. Astra Film Festival Sibiu se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Detalii: facebook
 
(30.08.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film sibiu 2018, documentare romanesti, dumitru budrala

Opinii: