REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAstra Film Festival anunță selecția oficială a celei de-a XXII-a ediții


     Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival va avea loc între 5 și 11 octombrie 2015.

     Un număr record de 1.500 de filme din peste 90 de țări au fost înscrise în cele 4 secțiuni competiționale ale festivalului, iar selecția oficială cuprinde 130 de titluri din toate colțurile lumii.
     Joshua Oppenheimer (nominalizat în 2014 la Premiile Oscar), Crystal Moselle (premiată la Sundance 2015 pentru The Wolfpack) sau Justin Schein (care în cei peste 20 de ani de activitate a realizat 60 de filme și a colaborat cu BBC, Discovery Channel sau HBO), se reunesc cu cele mai recente producții în programul Internațional.
     Documentarele incluse în secțiunea Europa Centrală și de Est reflectă subiecte de larg interes specifice regiunii. De mai bine de două decenii pulsul producției românești de cinema de non-ficțiune se ia la Astra Film Festival, mediul ideal pentru ca documentariștii români să își prezinte filmele într-un context internațional, cu specialiști în domeniu din întreaga lume.
     Categoria Student aduce filmele realizate de regizori promițători, aflați la început de drum, studenți la cele mai prestigioase universități de film din România, Austria, Olanda, Norvegia, Franța, Portugalia, China sau Cuba.
     Alături de secțiunile competiționale, o serie de programe speciale întregesc programul oficial al festivalului.
     Dintre documentarele românești care au intrat în selecția AFF, menționăm câteva titluri: Toto și surorile lui (r. Alexander Nanau), România văzută de Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu, Florian Lăzărescu (r. Alexandru Solomon), Chuck Norris vs. Comunism (r. Ilinca Călugăreanu), Rețeaua (r. Claudiu Mitcu), Repetiții (r. Ana-Maria Vijdea), Youtube Bazaar (r. Dan Chișu), Sfârșitul verii (r. Alina Manolache), Când munții și animalele vor avea glas (r. Mara Trifu) ș.a.
     „Toate eforturile depuse pentru a menține Astra Film Festival pe harta marilor festivaluri internaționale sunt apreciate la nivel înalt în fiecare an. Faptul că ediția din 2015 se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și sub egida EFFE este o dovadă clară a importanței și amplorii evenimentului, un produs cultural 100% românesc, menținut la standarde internaționale pentru care girează atât experți internaționali, cât și cea mai înaltă autoritate din România.”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.
     Selecția oficială a ediției din 2015 este disponibilă aici.
 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film festival 2015, chuck norris vs communism film, reteaua film, romania vazuta de patru scriitori film, toto si surorile lui film

Opinii: