REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Astra Film Festival 2019 – „Fata de Aur”, de Adrian Robe și Denisa Morariu-Tamaș


     Fata de aur (regia Adrian Robe și Denisa Morariu-Tamaș) urmărește demersul Andreei Răducan de a-și recupera medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000), pierdută ca urmare a rezultatelor pozitive la testele anti-doping. Dintr-o eroare a medicului echipei naționale, Andreea a luat, chiar înainte de participare, o pastilă pentru răceală, care conținea o substanță interzisă. Însoțind-o pe Andreea în eforturile ei, documentariștii chestionează felul în care oficialii români au gestionat acuzația de doping de la Sydney și expun traumele la care ea (și colegele ei, de altfel) erau supuse în timpul antrenamentelor.
     Filmul a avut două proiecții în cadrul Astra Film Festival și poate fi vizionat pe HBO GO.
     „Am pornit cu ideea de a recupera medalia [împreună cu Andreea], de a descoperi tot felul de nereguli care au fost atunci în organizare. Calul acela care a fost pus mai jos, proba de urină care a fost 62 ml, deși orice probă trebuie să aibă cel puțin 75ml ca să fie validă, dar cei de la Comitetul Internațional Olimpic au încălcat regula asta și până la urmă la laborator au ajuns 100ml. […] Cumva de la început am știut că trebuie să oferim un context despre ce înseamnă gimnastica românească și ca să înțelegem cumva tot efortul acesta al Andreei care muncește 13-14 ani să ia o medalie de aur [pe care o pierde ulterior] […] Am vrut să construim strădania asta a ei. Ne-au ajutat imaginile de arhivă primite de la antrenori ca să înțelegem, de fapt, regimul acela foarte dur, povestit chiar și de ea. [...] Rolul nostru nu a fost să aducem în dezbatere cum se făcea gimnastică atunci la Deva sau să distrugem un mit – asta nu cred că se poate –, dar să arătăm realitatea de atunci”, spune Denisa Morariu-Tamaș.
 
     La proiecția de sâmbătă, 19 octombrie, Adina Marin a moderat discuția dintre regizoarea Denisa Morariu-Tamaș și publicul prezent.
Imagine: Elena Bădic-Mircea
Montaj: Radu Georgescu
(09.12.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: adrian robe, andreea raducan, denisa morariu tamas, fata de aur film, jocurile olimpice sydney 2000

Opinii: