REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Astra Film Festival 2016: „Frații Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi”


     Frații Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi, regizat de Eliza Zdru, a fost prezentat la Festivalul de Film Astra de la Sibiu, în cadrul secțiunii dedicate documentarelor despre aromâni.
     Un documentar reflexiv, Frații Manakia… e ordonat de călătoria regizoarei care încearcă să reconstituie, din loc în loc, din interviu în interviu, povestea celor doi frați și istoria fotografiilor și filmelor lor. Filmul folosește imagini de arhivă (fotografii și filmări ale fraților), interviuri cu specialiști sau cu foști cunoscuți ai celor doi, fiind unificate de pretextul regizoarei: are o fotografie cu bunicii ei care pare să fost făcută de Milton și Ianaki Manakia.
     La Astra ne-am întâlnit cu Eliza Zdru și Letiția Ștefănescu, monteurul filmului, care au vorbit despre decizia de a urmări povestea prin călătoria Elizei, despre utilizarea narativă a arhivei și despre ce au descoperit urmărind filmele fraților Manakia.

     Proiecția filmului a fost urmată de o discuție cu realizatorii, moderată de Vintilă Mihăilescu.
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
(24.11.2016)

Cuvinte cheie: astra film festival sibiu 2016, eliza zdru, fratii manakia, fratii manakia jurnalul unei lungi priviri inapoi film, letitia stefanescu

Opinii: