REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAstra Film Festival 2016: „Blocul”, de Maria Șalaru


     Maria Șalaru a studiat antropologie și filosofie la University College Utrecht, are un Master în Antropologie Vizuală și se pregătește de finalizarea doctoratului ei la Oxford, despre transformările apărute în spațiile urbane din fostele țări socialiste.
     Maria a realizat Blocul ca parte din lucrarea ei doctorală, folosind interviurile ca instrument de cercetare. Filmul este un talking heads cu locuitorii unui bloc din Piatra Neamț, orașul natal al Mariei, despre implicarea administratorului, domnul Bud, în gospodărirea spațiului locativ comun. Deși locuitorii sunt majoritar oameni în vârstă, cu venituri modeste, clădirea este una dintre cele mai bine întreținute din zona respectivă. Proiectul a început cu interviuri pe care Maria le-a realizat cu dl. Bud, fără intenția de a face un documentar. Observând că subiectul este potrivit pentru un documentar, Maria a început să realizeze interviuri și cu ceilalți locatari, folosind aparatul de filmat pentru a se apropia de ei și de a participa la viața socială a blocului.
   
     Proiecția filmului a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul de la festival.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
(25.11.2016)

Cuvinte cheie: antropologie vizuala, astra film festival sibiu 2016, blocul film, documentare romanesti, maria salaru, spatiul urban in fostul bloc sovietic

Opinii: