REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Aştept cu emoţie”


Interviu telefonic cu Richard Johnson, după prima proiecţie a filmului Columna, într-un cinematograf din Londra.

— Alo, cum vi se pare filmul?
— Nu vreau să vă flatez, dar părerea mea este că ceea ce am văzut la Londra, vreau să spun copia standard a filmului Columna, corespunde atât intenţiilor autorilor săi, cât şi dorinţelor celor care s-au străduit să dea viaţă personajelor propuse. Îndrăznesc să afirm că atât realizatorii filmului, cât şi cinematografia românească în general, se pot mândri cu această realizare cinematografică, cu această operă de artă care îmbină virtuţile filmului istoric, spectaculos cu o neobişnuită adâncire a dramaturgiei caracterelor. O menţiune specială pentru acurateţa şi sensibilitatea imaginii, ca şi pentru perfecţiunea execuţiei tehnice a lucrării finite, care se poate compara cu oricare alta din cele mai bune producţii cinematografice ce se realizează astăzi în lume.
— Acum, după ce aţi văzut filmul «acasă», ce ne puteţi spune despre eroul pe care l-aţi interpretat?
— Tiberius este unul din rolurile care mi-au plăcut foarte mult. Am simţit o puternică apropiere faţă de acest erou şi am căutat să exprim cât mai sensibil această simpatie, această identificare a mea cu personajul. Am fost emoţionat acum când l-am regăsit pe Tiberius pe ecran şi când am putut constata că am reuşit să-i dau viaţă aşa cum l-am aflat în scenariul lui Titus Popovici şi cum am încercat să-I completez, cu imaginaţia mea. Tiberius este un personaj istoric, dar în acelaşi timp modern prin trăsăturile ce-i caracterizează marea lui personalitate. lnterpretarea acestui rol mi s-a părut deosebit de interesantă prin faptul că tumultul evenimentelor prin care trece eroul influenţează evoluţia sa într-o manieră profund umană. Modul în care el descoperă valorile păcii şi renunţă la brutalităţile războiului, mi s-a părut foarte emoţionant şi în acelaşi timp corespunzător aspiraţiilor omenirii contemporane.
Vreau să mai adaug la toate acestea şi tentaţia de a lucra într-o ţară pe care n-o cunoscusem încă…
— Cum v-aţi simţit în România?
— Primele impresii pe care le dobândeşti venind în ţara dv. se leagă de prietenia şi ospitalitatea oamenilor acestor pământuri minunate. Pe urmă iei cunoştinţă de frumuseţea şi varietatea peisajului, apoi devii conştient de bogăţiile lui şi de posibilităţile mari care stau în faţă poporului român. Mi-am făcut mulţi prieteni în România şi am fost tot timpul impresionat de căldura şi generozitatea românilor. Sper din tot sufletul că voi avea în curând prilejul să mă întorc în România. Aş fi încântat să colaborez din nou cu Mircea Drăgan. De fapt am şi discutat împreună această posibilitate. De data aceasta, aş dori ca viitorul meu film în România să abordeze o temă contemporană, actuală şi sper sincer că se va face un scenariu bun şi pentru aceasta.
Aştept cu emoţie şi nerăbdare verdictul spectatorilor români în ceea ce priveşte rezultatul strădaniilor noastre de a materializa intenţiile scenaristului Titus Popovici şi ale regizorului Mircea Drăgan. Voi fi fericit dacă acesta ne va fi favorabil.
 
(Cinema nr. 11, noiembrie 1968)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: columna, columna film, interviu, ion mihu, mircea dragan, richard johnson

Opinii: