REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAristoteles Workshop se pregătește de o nouă ediție


     Rețeta Aristoteles Workshop a rămas de 13 ani aceeași: un grup de tineri cineaști talentați merg într-o localitate din România, au la dispoziție echipamente de producție, mașini și mentori de la cele mai mari școli de film din lume. Li se cere câte un film de echipă. De 13 ani, una din trei producții AW ajunge în circuitul marilor festivaluri și cucerește public și premii.
     Anul acesta atelierul va avea lor la Baru, în județul Hunedoara. Baza de producție a tuturor filmelor va fi Complexul Universității Babeș Bolyai, cu care Aristoteles Workshop a încheiat un parteneriat fără precendent. Workshop-ul se va desfășura între 1 și 31 august.
     Dan Nuțu, producător Aristoteles Workshop: „Anul acesta doar din Anctartica nu am primit aplicații. Workshop-ul a depășit cu mult granițele Europei Centrale și de Est. E un punct pe harta de film documentar a lumii”.
     Câștigătorii selecției din acest an, 15 tineri din opt țări și două continente, vor fi împărțiți în 5 echipe formate din regizor, cameraman și editor. Fiecare va produce un film documentar de scurtmetraj. Vor spune câte o poveste despre România, așa cum o văd ei, în mai puțin de 30 de minute. Cum filmările nu pot avea loc pe o distanță mai mare de două ore de la bază, ne putem aștepta la filme despre comoara dacilor sau Târgu Jiu în egală măsură.
     Workshop-ul va debuta cu un masterclass susținut de Thierry Garrel, director timp de 17 ani al departamentului de film documentar al televiziunii franco-germane Arte.
     Apoi participanții își vor alege subiectele și vor începe pre-producția. Vor fi acompaniați și ghidați în parcursul lor de patru producători și profesori de film documentar din Olanda, Franța și Danemarca – Lotte Mik-Meyer, John Appel, Jeroen Berkvens și Laurent Bécue-Renard. Fiecare dintre ei au titluri selecționate sau câștigătoare la cele mai mari festivaluri de film documentar, sau sunt în mod frecvent în juriu. Susțin masterclass-uri peste tot în lume și accesează cu suplețe subiecte precum drepturile femeilor, crize politice, sau consecințele războiului.
     Până când o nouă șarjă va fi proaspăt scoasă din montaj, producțiile finalizate Aristoteles Workshop pot fi văzute pe cinepub.ro, o platformă online gratuită de cinema românesc dedicată iubitorilor și creatorilor de film românesc.
     Ediția din acest an este finanțată de Centrul Naţional al Cinematografiei CNC, UCIN (Uniunea Cineaștilor din România) și DACIN SARA și suținută de NouMax și Primăria Baru, județul Hunedoara.
     Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești sunt parteneri ai atelierului.
     Detalii: www.aworkshop.org
(20.07.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aristoteles workshop 2018, atelier film documentar, dan nutu, documentare aristoteles workshop

Opinii: