REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



APROPIEREA, documentar despre abuzurile sexuale asupra minorilor, la Festivalul One World Romania


     Proaspăt nominalizat la Premiile Gopo, documentarul APROPIEREA/TOO CLOSE va fi prezentat publicului bucureștean în cadrul unei proiecții a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World, vineri, 7 aprilie, ora 18:00, la Cinemateca Union. Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale (VIS) este cea care a adoptat această proiecție, la finalul căreia va avea loc o dezbatere cu echipa filmului (Andreea, protagonista filmului și regizorul Botond Püsök) și Mihaela Chiper, președinte al Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.
     Filmul spune povestea unei mame singure, Andreea, care luptă cu disperare pentru a-și proteja fiica de trauma cauzată de un abuz sexual. Filmul reușește să capteze emoțiile devastatoare ale izolării și obligă privitorul să examineze rolul comunității. Documentarul regizat de Botond Püsök ne aduce aproape de o mamă care construiește de una singură o viață nouă și sigură pentru cei doi copii ai ei, după ce fostul ei partener de viață a fost condamnat și încarcerat pentru abuz sexual asupra fetiței. Cu toate acestea, eforturile ei sunt constant puse la încercare de mica și conservatoarea comunitate din Transilvania, în care trăiește. Majoritatea sătenilor îl susțin deschis pe fostul ei partener și pe familia sa prestigioasă și nu cred că bărbatul a comis fapta pentru care a fost condamnat, acuzându-le pe Andreea și pe fiica ei că au lansat acuzații false împotriva lui. Când află vestea că bărbatul va fi eliberat înainte de termen, Andreea este nevoită să lupte împotriva mentalității comunității în care trăiește, pentru a-și proteja copiii și pentru a se vindeca de traumele trecutului.
     “Când am început să fac acest film și să vorbesc despre el cunoscuților, m-a uluit să-mi dau seama ce gândim despre abuzul asupra copiilor, precum și despre abuz în general: oamenii știu că e groaznic, dar, în același timp, e și ceva atât de îndepărtat de ei, încât nu și-ar imagina niciodată că i s-ar putea întâmpla cuiva apropiat. Cum îmi cunoșteam bine personajele, pentru mine era aproape ca și cum s-ar fi întâmplat în familia mea. Sentimentul pe care voiam să-l surprind în film este următorul: Andrea ar putea să fie mama oricărui copil, fiica ei ar putea să fie prietena, colega de clasă a oricărui copil”, a mărturisit regizorul Botond Püsök.
     Filmul reușește să facă vizibile, chiar palpabile, disperarea și furia Andreei, deruta care o cuprinde în fața microcosmosului ostil al satului și a unui sistem de justiție indulgent față de abuzurile sexuale și lipsit de empatie față de victime. Totodată ne arată și resursele nebănuite pe care Andrea le găsește în ea însăși pentru a-și apăra familia.
     “Protecția unui copil începe prin faptul că îl crezi și îi ții partea. Dacă îl reducem la tăcere și îl discredităm, ce învață sufletul lui rănit despre lume? Cred că, dacă am oferi părinților și cadrelor didactice o instruire cu privire la semnele abuzului și îndrumări cu privire la ce trebuie să facă în astfel de situații, ar fi puțin mai ușor pentru următoarea generație să crească. Societatea ar trebui să se schimbe și, bineînțeles, legea ar trebui să se schimbe pentru a proteja mai bine victimele. Este încă des întâlnit ca victima să fie făcută de rușine de către comunitate, dar de fapt, cine ar trebui să se rușineze de abuzul sexual asupra unui copil?“, a declarat Andreea, protagonista documentarului.
     Statisticile arată că unul din cinci copii cade pradă violului sau agresiunilor sexuale, iar adesea agresorul este o persoană din anturajul apropiat (59% cunoscuți, 34% membri ai familiei, doar 7% necunoscuți, sursa: https://www.rainn.org/statistics/perpetrators-sexual-violence). Din acest motiv, multe cazuri tind să nu fie niciodată raportate, pentru că victimele se tem și le este rușine. Din nefericire, sistemul judiciar întârzie să facă dreptate celor abuzați, fapt care îngreunează ca trauma să fie vindecată.
     Obiectivul echipei creative a filmului documentar APROPIEREA/TOO CLOSE este de a porni o discuție la nivel național care să implice și să ajungă în cât mai multe medii și la cât mai mulți oameni, motiv pentru care în această lună va demara campania de conștientizare la nivel național împotriva abuzului asupra minorilor, împreună cu rețeaua de cinematografe Cinema City, Magic FM, publicația Zile și Nopți și persoane reprezentative din cât mai multe domenii.
     Andreea a mai adăugat: “Așa cum a spus fiica mea, dacă filmul nostru poate convinge cel puțin un copil să ceară ajutor de la un adult de încredere, iar eu pot convinge măcar o mamă să pună capăt unei relații abuzive, atunci filmul nostru și-a atins scopul”.
     Filmul face parte din programul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA #16, alături de alte 33 de filme, două retrospective dedicate regizorilor Jocelyne Saab și Želimir Žilnik, un masterclass și dezbateri pe teme de muncă, sănătate, presă și mediu, toate reunite tematic sub umbrela „O viață bună”. Deși tema poate părea un paradox când vorbim despre drepturile omului, filmele alese au forța de a contextualiza și chestiona conceptul filosofic al binelui și provoacă la introspecție, și apoi la dialog. Programul, biletele și abonamentele se găsesc aici.
Despre Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale: A fost înființată în februarie 2021 și și-a propus să modifice percepția și conduita sistemului judiciar din România cu privire la victimele infracțiunilor sexuale, în special minore. Mai multe info: https://www.facebook.com/AsociatiapentruVIS

(4.04.2023)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: apropierea documentar, botond pusok, one world romania 2023, premiile gopo 2023, too close documentary

Opinii: