REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Aniversarea”, de Dan Chișu, premieră în 10 noiembrie


     Petrecerea de aniversare a bunicului, care împlinește 94 de ani, adună toată familia și câțiva prieteni, foști colegi sau subalterni. Câțiva dintre ei încearcă să-l determine pe Radu Maligan (Mircea Albulescu) să se spovedească, pentru că are multe păcate din perioada comunistă, când a avut o poziție de forță. Influența pe care încă o au oamenii care au făcut parte din serviciile speciale e sugerată prin personajele Stroe Dumitru (Răzvan Vasilescu) și domnul Vulpe (Adrian Păduraru).
     Acțiunea din Aniversarea se petrece în sufrageria mic burgheză a familiei Maligan, cu interacțiunea personajelor prezente. Aici se termină asemănarea cu Sieranevada, al lui Cristi Puiu, comentată de unii cronicari. De altfel, cele două filme au fost turnate cam în aceeași perioadă.
     Filmul lui Dan Chișu e un puzzle alcătuit din poveștile nefericite ale membrilor acestei familii, ca și cum păcatele bunicului și-au pus amprenta asupra tuturor. Discuțiile au ca temă spovedania necesară, dar și moștenirea, cine ce ia. Toate rolurile sunt interpretate de mari actori, ceea ce creează o atmosferă aparte în sufrageria prăfuită, de lume crepusculară, filmată de Liviu Pojoni Jr. Impresionantă secvența în care Mircea Albulescu se pregătește pentru petrecere și i se face baie. Dana Voicu și Emilia Dobrin îl spală, iar lumina filtrată creează o imagine suprarealistă.

 
Dan Chișu ne-a povestit cum a reușit să lucreze cu Mircea Albulescu și să gestioneze mulțimea de personaje.

Mădălina Constantin și soțul ei, regizorul Frédéric Fisbach, au interpretat rolurile nepoatei din Franța și al partenerului ei francez, care vin la aniversarea bunicului. Propunerea lui Dan Chișu l-a mirat, dar l-a și interesat, pe Fisbach.

 Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

(9.11.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aniversarea film dan chisu, dakino productions, dan chisu, filme romanesti, mircea albulescu

Opinii: