REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAniversare Ion Truică la Uniunea Cineaştilor


În plină iarnă geroasă, mai mulţi cineaşti au venit la Cinema Studio să-l aniverseze pe Ion Truică, de ziua numelui, dar şi pentru că în acest an împlineşte 80 de ani. Laurenţiu Damian, presedintele UCIN, i-a înmânat Medalia 50 de ani UCIN. Mihai Şurubaru, secretar al Asociaţiei realizatorilor de animaţie din UCIN, a vorbit despre Maestrul Truică, aşa cum i se spune în breaslă, şi i-a înmânat o medalie de onoare din partea Asociaţiei Românilor de pretutindeni.
Au fost proiectate câteva filme, iar cea mai nouă creaţie, Obeliscul, produsă de Studioul VideoArt al Ministerului Culturii, a fost prezentată în premieră.
Scenariul filmului este o interpretare a povestirii „Obeliscul”, scrisă de Geo Bogza.
Filmul a fost vizionat în avanpremieră şi la Anim’est 2014, în prezenţa autorului, în Ziua filmului românesc.
La aniversarea de la UCIN, filmul a fost însoţit de un elegant catalog, „Obeliscul – Caligrafia stării de graţie”, ilustrat cu grafica din film. Marilena Ilieşiu, critic de film şi redactor al proiectului, ne-a vorbit despre marca stilistică a filmelor lui Ion Truică.
Cineastul ne-a vorbit despre copilăria lui, când realiza benzi desenate, colaborarea cu Constantin Musteţea şi Virgil Mocanu, despre evoluţia tehnică de la 3D la 10D şi involuţia spirituală, despre pasiunea lui pentru animaţie şi longevitatea creativităţii.

 
Imagine: Nicolae Cara
 

Cuvinte cheie: animatie romaneasca, ion truica, laurentiu damian, marilena iliesiu, obeliscul, uniunea cineastilor din romania

Opinii: