REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAnim’est 2015


Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est a aniversat în acest an cea de-a 10-a ediție.
     Anim’est s-a deschis  vineri, 2 octombrie, cu premiera românească a celui mai recent lungmetraj de animație al Ancăi Damian, Muntele magic, care a fost precedat de un concert susținut de Alexandru Bălănescu, care a compus muzica pentru film. Este cel de-al doilea film al regizoarei care deschide festivalul, primul fiind Crulic.
     Pentru a sărbători 10 ani de Anim’est, tema a fost despre muzică și film, cu o serie de concerte și filme tematice, printre care Misiunea spațială Delta, prima animație românească de lungmetraj. Proiecția a fost acompaniată de performance-ul lui Rodion G.A.
     Un obiectiv pe care organizatorii și-l asumă de mai mulți ani sunt programele educaționale. Anim’est derulează Animation Worksheep, pentru tineri animatori, care a ajuns la cea de-a 5-a ediție, și Animation Project – un pitch care îi aduce câștigătorului 1000 $, în cadrul căruia participanții lucrează pe scenariu și prezentare împreună cu profesioniști din industrie.
De asemenea, oferă două ateliere pentru copii și adolescenți. La Minimest, copiii au învățat de la Ion Aramă și Serghei Chivriga să anime scurte scenarii. P.O.V.E.S.T.E. s-a numit workshop-ul lui Paul Mureșan, pentru elevi cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, la care au învățat să povestească în imagini.
     Anim’est ajută mult la revigorarea animației românești și a interesului spectatorilor. La un prim nivel, aduce publicului producții la care altfel n-ar avea acces, educând, astfel, gustul pentru animație. Mai departe, facilitează întâlniri între cinematografii diferite și între profesioniști,  prin workshop-urile, prezentările și masterclass-urile pe care le organizează. AaRC a fost prezent, la ediția aceasta, la masterclass Koji Yamamura și la prezentarea animației norvegiene, la care am vorbit cu Kojsa Naess (regizoare și producătoare din Norvegia) și Arna Marie Bersaas (reprezenant Norway Film Institute).
     Filmele câștigătoare la Anim’est 2015 au fost: Yùl  et le serpent / Yùl and the Snake (r. Gabriel Harel, Trofeul Anim’est) Leftover ( r. Tibor Banoczki, Sarolta Szabo – Cel mai bun scurtmetraj), Elu Herman H. Rott’iga / Life with Herman H. Rott (r. ChintisLundgren – Mențiune specială), Deux amis / Two friends (r. Nataliei Chernysheva – Cel mai bun scurtmetraj studențesc) și trei mențiuni speciale pentru The Correct Insult (r. Janis Aschberger), Les élucubrations d'un soldat inconnu / The Wild Imaginings Of An Unknown Soldier (r. Nils Lacroix) și Electrofly (r. Natalia C. A. Freitas).
     Voyage, regizat de Marian Poiană, a fost desemnat de juriu ca fiind Cel mai mai bun scurtmetraj (premiu oferit de Institutul Cultural Român) din competiția românească, iar premiul Project Worksheep (oferit de HBO) a fost câștigat de Paul Mureșan.
Festivalul Internațional de Film Anim’est este organizat de Asociația Este’n Est și coordonat de Mihai Mitrică, director general, Vlad Ilicevici, director executiv, și Laurențiu Brătan, președinte Este’n Est și director financiar al festivalului.
Detalii: Animest.ro
Imagine: Dan Țuculescu, Nicolae Cara


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: anca damian, animation worksheep 2015, animest 2015, marian poiana, muntele magic film, paul muresan

Opinii: