REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Anim’est 2014


28 octombrie este Ziua Internaţională a Animaţiei, pe care o sărbătorim cu Anim’est, festivalul care a evoluat într-o mişcare de renaştere (Re:Animation) a acestui gen al cinematografiei româneşti.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est (3-12 octombrie), membru al reţelei pan-europene Cartoon, este momentul de sărbătoare, dar Fundaţia Este’n’est (Laurenţiu Brătan, Mihai Mitrică, Vlad Ilicevici), care organizează evenimentul, are numeroase direcţii de interes şi de mişcare.
Campania de promovare a festivalului din acest an a pus în imagini un principiu – activarea energiilor şi creativităţii din animaţia românească. Seara dedicată filmului românesc a început cu Obeliscul, realizat de seniorul Ion Truică, şi a continuat cu producţiile unor foarte tineri creatori. Între generaţiile acestea de animatori este o mare pauză. Singurul care face legătura între premiaţii creatori de animaţie de dinainte de 1990 şi aspiranţii de azi este Radu Igazsag, realizator şi profesor la UNATC, iar toţi sunt puşi împreună de Anim’est.
Efortul de a reface gloria trecută a animaţiei româneşti include Anim’est Worksheep, atelierul de creaţie cu trainerii Dan Panaitescu, Sergiu Negulici, Dragoş Ştefan, care în acest an a produs şi spotul festivalului. Mulţi dintre tinerii care au absolvit aceste cursuri vin acum în competiţie cu filme noi.
În afară de competiţiile de lungmetraje, scurtmetraje internaţionale şi scurtmetraje româneşti, Anim’est invită şcoli de animaţie din ţări cu tradiţie. În 2014 au fost prezenţi Jaques-Rémy Girerd de la Studioul Folimage din Franţa şi profesori de la Royal College of Art din Marea Britanie.
Minimest, atelierele pentru copii de vârstă preşcolară şi cel pentru copii de 8-12 ani, este menit să şcolească un public avizat şi să trezească pasiunea pentru creaţie.
Un moment aniversar din acest an a fost dedicat Panterei Roz, de la crearea căreia se împlinesc 50 de ani.
Pentru adulţi, sunt organizate programele Trippy Animation Night, Creepy Animation Night, Animusic Night.
Festivalul atrage creatori şi public deopotrivă şi o forfotă teribilă se întinde între Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Re:Animation Hub.      
Energetica oiţă Anim’est are puterea de a însufleţi oamenii şi oraşul.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România, Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ministerul Culturii.
Partenerii festivalului sunt Ambasada Americii, Institutul Cultural Roman, ArCuB, Japan Foundation, Institutul Francez, Ambasada Danemarcei, Institutul Balassi - Institutul Maghiar, Institutul Polonez, Delegaţia Valonia-Bruxelles.
 Detalii: www.animest.ro / facebook
 


 


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: animatie romaneasca, animest 2014, asociatia estenest, festivalul international de film de animatie animest, ion truica, paul muresan

Opinii: